online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Rukotvorina kazandžije Bektića “Sarajevska koka” ponovo u Sarajevu

Izgubljeno remek-djelo sarajevskih kazandžija pronađeno nakon 165 godina. Povodom Dana Grada Sarajeva, u subotu 6. aprila, na svečanoj večeri u Vijećnici javnosti je predstavljena bakrena „Bektića koka“, remek-djelo sarajevskog kazandžije Saliha Bektića. Detaljnom analizom zaključuje se da je ovo jedno od najljepših umjetničkih djela bosanskih kazandžija. Sarajevski profesor Mensur Bektić, potomak Saliha Bektića, je došao u posjed „Koke“ koja je prvi put nakom 165 godina predstavljena javnosti na svečanoj večeri. Umjetnički talenat i majstorstvo Saliha Bektića hvale njegovi savremenici, o čemu piše akademik Hamdija Kreševljaković. Za ovo remek-djelo također se veže urbana legenda koja kaže da je Francuski konzul donio na poklon bosanskom namjesniku Topal Osman-paši zdjelu od porcelana u obliku kokoši i hvalio francuske majstore. Sa željom da pokaže kako i u Bosni ima dobrih majstora, Osman-paša pozva Saliha Bektića, najboljeg sarajevskog kazandžiju, i dade mu zadatak da napravi kokoš od bakra. Prema ovoj predaji Bektiću je trebalo deset noći da završi posao, a kada ga je predstavio Topal-paši i francuskom konzulu, obojica su ostali oduševljeni. Kazandžija se čak i potpisao riječima: SALIHA BEKTIĆA RUKOTVORINA, što predmetu daje posebnu draž i potvrđuje autentičnost.

Mensur Bektić je napravio naušnice i privjesak „Sarajevske koke“ i prvi primjerak povodom Dana grada Sarajeva uručio gradonačelnici prof.dr. Benjamini Karić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia