online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Rebalansom budžeta ZZO KS osigurano osam miliona za kupovinu respiratora

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Direktor ZZO KS-a Sakib Katana kazao je da su osnovni razlozi za izmjenu Finansijskog plana aktuelna situacija nastala proglašenjem pandemije koronavirusa COVID-19 i neophodnosti osiguravanja potrebnih sredstva za poduzimanje mjera zbog ranog otkrivanja i sprečavanja slučajeva te bolesti,.

Naglasio je da je otvorena nova pozicija – Sredstva za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u borbi protiv koronavirusa u skladu sa Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo u iznosu od 8.000.000 KM.

Istakao je da će pandemija imati negativne ekonomske posljedice na poslovanje svih privrednih i drugih subjekata te da će to uticati na ostvarenje prihoda Zavoda po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u smislu smanjenja.

Ukupni prihodi tekućeg perioda planirani u iznosu od 426.004.000 KM, manji su za 21.030.000 KM ili za 5 posto za 2020. godinu.

– Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković je oštro osudio predloženi rebalans budžeta ZZO te podsjetio da je kao primjer KS-a vodio bitku protiv farmaceutskih firmi koje su povećale troškove lijekova prepakirajući već poznate lijekove.

– Neke apoteke bliske političkim strankama se bogate po osnovama nadoknada na lijekove i povećali ste nadoknade sa 1,65 na 1,90 KM – kazao je Konaković.  

Istakao je da je ZZO na granici kriminala, jer nemaju dokaza da su kupili respiratore do sada ni da su respiratori potrebni. 

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija predložila je  da se pristupi korekciji naknade za izdati lijek po receptu na iznos od 1,65 KM kako je to bilo u prethodnoj godini.

Također je tražila da se zaduži ZZO da u roku od sedam dana izvrši raspodjelu razlike sredstava na kupovinu respiratora i potrebne opreme za borbu protiv pandemije.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Jasmina Bišćević-Tokić kazala je da ne treba raspravljati o kupovini respiratora, jer sanitetska oprema i respiratori nikad nisu višak.  

Zastupnik Socijaldemokratske partije Igor Stojanović je kazao da niko ne dovodi u pitanje kupovinu respiratora, već da je potrebno i povećati plaće zdravstvenim radnicima koji su najzaslužniji za borbu protiv koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia