online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Rebalans Budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od milijardu i stotinu miliona maraka

Nakon višesatne rasprave sa 18 glasova ZA, sat iza ponoći, utvrđen je Rebalans budžeta KS u iznosu od 1.114.597.584 KM. Protiv ove odluke bilo je 15 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je tokom rasprave govoreći o izmjenama Budžeta KS za ovu godinu kazao da su povećana izdvajanja za Ured za borbu protiv korupcije, zbog potrebnog dodatnog zapošljavanja.

Budžet Ureda je povećan za 50.000 KM, a ukupno iznosi 355.000 KM.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je govorio više o Rebalansu budžeta. Naznačio je da za sada nema smanjenja plaća budžetskih korisnika, kao ni umanjenja socijalnih davanja i boračkih naknada. Kazao je da je u Rebalans ugrađena i egzistencijalna novčana naknada za demobilisane borce mlađe od 57 godina.

Ministar Halebić je istakao kako je zabilježen pad prihoda od oko 107 miliona KM. Najveći pad je zabilježen kod poreza na dobit, na dohodak, kod indirektnih poreza.

„Razloge smanjivanja znamo. Da li će biti smanjenja plaća budžetskim korisnicima, za sada neće. Ako bude potrebe, ovaj rebalans možda i ponovimo. U rebalansu smo očuvali dostignuta prava boračkih kategorija i socijalna davanja, planirana su sredstva za egzistencijalnu naknadu za borce ako se usvoji rebalans. Što se tiče deficita, on je 33 miliona KM“, rekao je ministar Halebić.

Kazao je da su u ovom rebalansu smanjeni putni troškovi sa 608.000 KM na 161.000 KM i da je riječ o troškovima koji su već načinjeni u ovoj godini. Dodao je da su smanjene subvencije za javni prijevoz, ali da su ta sredstva preusmjerena za poslovanje preduzeća GRAS.

Rekao je i da TV SA neće dobiti 100.000 KM za obnavljanje opreme, jer su i tu načinjene uštede

Također, ovim izmjenama je planirana pozicija Fond podrške privredi, zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, u iznosu od 20 miliona maraka.

„Planirane su i pozicije u Budžetu ‘Ostala domaća pozajmljivanja’ i ‘Sufinansiranje kreditno-garantnog fonda za podršku malim i srednjim preduzećima’ u iznosu od 7,9 miliona KM. Osim ovih pozicija zadržane su i ostale pozicije na Ministarstvu privrede koje podrazumijevaju pomoć privredi – podsticaj poljoprivredi, podsticaj razvoju male privrede, zapošljavanje mladih, podrška razvoju IT industrije i ostali transferi iz oblasti industrije“, pojasnio je Halebić.

A kako je obrazloženo u materijalu, unutar Računa prihoda poduzete su izmjene u odnosu na Budžet KS za ovu godinu na gotovo svim vrstama prihoda.


Ovim izmjenama predviđena su i smanjenja prihoda od administrativnih i sudskih taksi, prihoda od općekorisnih funkcija šuma te prenamjena namjenskih prihoda, kao posljedica primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Kantonu Sarajevo koji je u fazi donošenja na ovoj sjednici, zbog pandemije koronavirusa.


Finansiranje političkih stranaka i parlamentarnih grupa je umanjeno za 50%.

Umanjena sredstva tekućih transfera djelimično su nadoknađena iz sredstava paketa makro-finansijske pomoći EU i iz sredstava MMF-a.

Pored toga, 20.000.000 KM je usmjereno u Fond podrške privredi, zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.


Umanjene su subvencije za javni prevoz i subvencije iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje, uz napomenu da su sredstva obezbijeđena dijelom iz iz sredstava paketa makro-finansijske pomoći Europske unije.

Kapitalni transferi su u ovim izmjenama umanjeni za 53% u odnosu na prvobitni Budžet, zbog toga su određeni kapitalni projekti preusmjereni na finansiranje iz kreditnog zaduženja.0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia