online slots game malaysia
SvijetVijesti

Rast cijena zatvara brojne pekare u Belgiji

Zbog velikog rasta cijena električne energije i prirodnog plina brojne pekare u Belgiji bile su primorane zatvoriti svoja vrata, javlja Anadolu Agency .

Kako bi svakodnevno proizvodile, pekare moraju bez prestanka puniti svoje peći satima, što podrazumijeva veliku potrošnju plina i električne energije.

Cijene prirodnog plina u Belgiji su porasle osmostruko, zajedno s cijenama brašna koje su se udvostručile, dok su cijene ulja četiri puta više u odnosu na godinu ranije.

Pekara Dumont, nakon skoro 20 godina poslovanja, odlučila je da zatvori svoja vrata budući da im je račun za električnu energiju porastao sa prošlogodišnjih 1.342 eura na 1.860 eura početkom 2022. godine, dok su u septembru ove godine troškovi iznosili 11.836 eura.

Adem Ezel, pekar sa tridesetogodišnjim iskustvom, rekao je da je najveći problem u tom sektoru porast cijena struje i prirodnog gasa.

“Računi za plin su sa 1.400 eura porasli na 10.800, a račun za struju oko 2.800 eura, što je ukupno 15.000 eura, što je veoma veliki iznos”, rekao je on.

Dodao da je cijena po toni brašna skočila sa 450 na 850 eura, dok je cijena jestivog ulja sa 0,9 na četiri eura.

Istakao je da mnoge pekare ne mogu izmiriti dugove prema veleprodajnim lancima zbog čega su zatvorile svoja vrata. Također, smatra da one koje još uvijek rade, pod ovim uslovima neće opstati duže od dvije do tri godine.

Mecnun Arslan, koji radi kao pekar u Belgiji već 14 godina, rekao je da su nakon početka ukrajinskog rata u februaru, cijene troškova izuzetno skočile.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia