online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ranko Debevec izabran za predsjednika Suda BiH

Ranko Debevec imenovan je danas za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Debevec je imenovan danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija ranije je kazao da je Debevec prošao sve procedure, te da je Podvijeće predložilo njegovo imenovanje za predsjednika, čime je dobio još jedan mandat.

Debevec, kao jedini kandidat za tu poziciju, danas je na sjednici VSTV-a predstavi svoj program rada i planove za novi mandat. 

Naglasio je da će raditi na unapređenju sektora pravde u BiH. U prvom redu na unapređenju kvalitete i učinkovitosti te efikasnosti i odgovornosti rada suda, ali i na unapređenju institucionalnog razvoja suda.

– Sud će ići na što više aktivnosti koje se odnose na jačanje pravne države, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala – poručio je Debevec.  

Istakao je da će se voditi računa da se što brže i efikasnije odlučuje. 

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1988. godine. Od 2005. do 2008. godine obnašao je dužnost tužitelja Kantonalnoga tužiteljstva u Sarajevu. Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnoga tima IPA projekta Vijeća Europe za borbu protiv cyber kriminala. Za suca Suda BiH imenovan je 12.12.2012. godine.

Bio je sudionik brojnih domaćih i stranih seminara i edukacija iz oblasti kaznenoga prava.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia