online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Radna grupa za BiH u pismu Blinkenu izrazila zabrinutost zbog stavova Escobara

Radna grupa za Bosnu u Hercegovinu, koja okuplja bh. i međunarodne intelektualce, uputila je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antonyju J. Blinkenu pismo u kojem su izrazili zabrinutost zbog nedavnih izjava Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan, u vezi sa izbornom i ustavnom reformom u Bosni i Hercegovini.

Kako su ocijenili, Escobar je u suštini osudio bosanskohercegovačke građane na budućnost etničkih podjela, diskriminacije, progon i nepoštivanja ljudskih prava predlažući da Bosna i Hercegovina odustane od bilo kakvih pokušaja značajnije ustavne reforme prije pridruživanja Evropskoj uniji.

Smatraju da bi se time očuvale etničke podjele jednog sistema koji daje prioritet konstitutivnim narodima koji su uvedeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, modalitetom koji je u presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci iz 2009. godine, te predmetu Zornić iz 2014. godine konzistentno osuđivan kao diskriminatoran.

– Ovim presudama se Bosni i Hercegovini nalaže da prestane s diskriminacijom građana koji ili nisu podobni da se kandidiraju na izborima za visoke političke funkcije zbog svog statusa izostavljenih manjina ili zato što ne žele iskazati pripadnost jednom od konstitutivnih naroda – stava su u toj grupi.

Mišljenja su da su komentari specijalnog izaslanika Escobara o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji bez temeljne izborne reforme u suprotnosti s objavljenim očekivanjima koje Evropska unija ima od Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da je u svom “Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji” Komisija upravo navela da etnički zasnovane izborne privilegije konstitutivnih naroda u njenom Ustavu “nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

U objavljenom mišljenju se ističe da su “stoga potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci”.

U pismu Blinkenu, upozorili su i na kontinuirano destabilizirajuće postupanje predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska posebno podsjećajući na nedavno izglasavanje odluke o formiranju vlastitog pravosuđa i vojske.

Pismo su poslali i Gabrielu Escobaru, zamjeniku pomoćnika sekretara Ureda za evropske i euroazijske poslove državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država te ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia