online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

PSBiH – Komisija utvrdila ustavni osnov za prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usaglašen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je predloženi zakon kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Izmjene i dopune ovog zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OSBiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba zа prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja.

Predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Marina Pendeš je kazala kako smatra da je razlog za izmjenu i dopunu ovog zakona jako bitan, „jer imamo problem sa popunom u Oružanim snagama“.

Ustavnopravna komisija je razmatrala i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Pendeš je podsjetila na poslovničku odredbu prema kojoj  „ako predlagač  ili ovlašteni predstavnik predlagača, po ponovljenom pozivu, nije prisutan sjednici, odnosno ne ispravi nedostatke u predloženom aktu, smatrat će se da je odustao od prijedloga akta, o čemu komisija obavještava Kolegij Doma“.

– Na prošloj sjednici smo to već utvrdili i obavijestili ovlaštenog predlagatelja. Nismo dobili obavijest, predlagatelja danas nema, niti je došlo obavještenje da je izvršena ispravka. Temeljem Poslovnika, smatra se da je predlagatelj odustao od prijedloga zakona – kazala je Pendeš,  te dodala da će o tome obavijestiti Dom naroda.

Članovi Komisije složili su se sa ovim zaključkom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia