online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Prvi korpus iznjedrio 472 dobitnika Zlatnog ljiljana

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas će biti obilježena 29. godišnjica formirana Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Posebna zahvalnost i počast biće odata šehidima i poginulim borcima. Njih 6.585 položilo je živote u borbi protiv agresora. Biće organizovano niz aktivnostu povodom ovog značajnog jubileja.

Suad Karamustafić, TVSA

Manifestacija počinje odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Kovačima, kod Ali-pašine džamije, zatim na mezarju Stadion i grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. Delegacije općina odaće počast na spomen-obilježjima, na mezarjima i grobljima šehidima i poginulim borcima. Biće održana misa-zadušnica, kao i parastos poginulim braniteljima katoličke, odnosno pravoslavne vjere.

U teškim okolnostima, bez oružja i oruđa, pod opsadom, Prvi korpus je rastao i stasao u respektabilnu odbrambeno-oslobodilačku silu. Nerijetko, borci su angažovani i u drugim dijelovima domovine, ali je odbrana glavnog grada historijski uspjeh i lekcija neprijateljima.

-Prvi korpus je odbranio grad Sarajevo. Pametnom dosta. Odbranom Sarajeva, odbranjena je država BiH. Da je palo Sarajevo, pala bi BiH. Niz pitanja zašto… Pad grada, zarobljavanje rukovodstva političkog i vojnog, mediji u njihovim rukama itd. Ali, hvala Bogu, herojstvom naših boraca, naših starješina, građana, naroda, Sarajevo je odbranjeno,” kazao je TVSA ISMET ALIJA, GENERAL ARMIJE RBiH.

Prvi korpus iznjedrio je 472 dobitnika priznanja Zlatni ljiljan i tri Ordena heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Komandati sarajevskog korpusa su bili: Mustafa Hajrulahović Talijan, Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia