Bosna i HercegovinaVijesti

Prvi kontingent od 16.000 doza prve vakcine protiv korona-virusa treba da stigne naredne sedmice u FBiH

Bosna i Hercegovina gotovo godinu dana nakon prvog evidentiranog slučaja pandemije nije vakcinisala ni jednog stanovnika. Prvi kontigent od 2.000 doza vakcine Sputnik V trebao bi biti upotrebljen sutra kada bi trebala početi vakcinacija u RS. Prve vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini primiće u petak radnici COVID odjela i načelnici odjeljenja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.  Za sada nije izvjesno kada će tačno vakcinacija krenuti u Federaciji FBIH.

RS će početi sa vakcinacijom, Prioritet su zdravstveni radnici na najtežim COVID odjelima, a dinamiku vakcinacije  će odrediti i dolazak novog kontingenta vakcina. Prethodno je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je upotrebu ruske vakcine Sputnik V. Za sada nije izvjesno kada će početi vakcinacija u Federaciji BIH ali svi očekuju da će i ovaj entitet dobiti prve doze vakcina najaksnije krajem mjeseca. Vakcine će biti nabavljene putem Covax

I kada prve doze stignu  FBIH  izvjesno je da se neće raditi o velikom broju vakcina. U toj situaciji moglo bi doći I do problema prilikom raspodjele.

Prioritet je prvo vakcinisati  medicinske radnike koji su mjesecima bili na udaru I od kojih zavisi opstanak kompletnog sistema. Društvo novinara BIH  pokrenulo  je incijativu da I mediski  radnici svrstaju u prioritetnu grupu za  vakcinaciju.

Za potpuno  zasuavljanje  pandemije potrebno je da se vakciniše između 60 i 70 posto populacije. Međutim malo  je izvjesno da će i zemlje Evropske unije uskoro vakcinisati ovaj broj stanovnika, pa se kalkulacija koliko je stanovništva preboljelo covid uzima kao jedan od parametara za procjene koliko doza je potrebno.

A da nabavka vakcina odavno i političko pitanje i stvar raspodjele moći pokazuje I jučerašnja izjava kineskog predsjednuika Jinpinga koji je na virtualnom samitu incijative Kina +17 ponudio vakcinu proizvedenu u ovoj zemlji zemljama srednje I istočne Evrope. Primjer susjedne Srbije pokazuje da se može izlobirati da se na tržištu nađu vakcine različitih proizvođača. Kontradiktorne izjave o broju dostupnih vakcina u svijetu kao I upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije da bogate zemlje prave zalihe na štetu siromašnih moraju biti upozorenje da se svaka zemlja mora na vrijeme osigurati što nažalost nije u našem slučaju.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.