online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prva transverzala ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve tranfverzale održao je danas svoj prvi sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo u novom sazivu, radi potpune razmjene najznačajnih informacija vezanih za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice.

Sastankom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, a prisustvovali su mu ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, pravobranilac KS Kemal Karić, načelnici općina Centar i Vogošća Nedžad Ajnadžić i Edin Smajić, direktori Zavoda za izgradnju KS i Zavoda za planiranje razvoja KS Mirza Hulusić i Hamdija Efendić, te predstavnici Općine Novo Sarajevo.

Nenadić je poručio da projekt Prve transverzale ostaje prioritet Vlade Kantona Sarajevo.

– Njenom izgradnjom bit će ubrzan protok saobraćaja i smanjene gužve u gradu. S obzirom da će se realizicija ovog projekta pozitivno odraziti i na razvoj privrede u Kantonu Sarajevo, jer će uz transverzalu biti i nekoliko pratećih objekata, nastojat će se, uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji, iznaći potrebna finansijska sredstva – naglasio je Nenadić.

Direktor Direkcije za ceste KS Selmir Kovač je informisao prisutne da su jučer srušene kuće s dvije stambene jedinice u ulici Halida Kajtaza 2 i 4, a koje se nalaze na trasi buduće Prve transverzale.

Dodao je da se s tim započelo nakon što je Direkcija za puteve KS dostavila Općini Centar izjavu kojom je potvrđeno da se odriče prava na žalbu na rješenje kojim se Kantonu Sarajevo odobrava uklanjanje tog stambenog objekta.

Kovač je istakao kako se time stvara imovinsko-pravni osnov za početak radova na izgradnji prve dionice Prve transverzale od ulice Halida Kajtaza do ulice Braće Begić.

Po riječima direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirze Hulusića, rušenje objekata na trasi Prve transverzale je pozitivan primjer kako se zajedno može ostvariti zacrtano.

– Ovakvi projekti zahtjevaju učešće više od 20 institucija, među kojima su najvažnije općine i sudovi, kao i Direkcija za puteve, koja vrši izgradnju. Vrlo je važno da svi budemo iskoordinirani, jer nam je zajednički cilj isti, a to je završetak projekta Prve transverzale – potcrtao je Hulusić.

Lokacija je, po mišljenju direktora Hulusića, opterećena privatnim vlasništvima, a eksproprijacija tih parcela je izvršena tokom 2019. i ovo rušenje objekata je rezultat tih aktivnosti.

Na današnjem sastanku je zaključeno da dinamički akcioni plan aktivnosti na izgradnji Prve transverzale izrade zajedno kao implementatori projekta Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS.

Kako je pojasnio direktor Kovač, u planu će biti sva dokumentacija kojom raspolažu u toj direkciji, ali i ona koja im nedostaje.

Na sastanku je najavljeno i kako se u narednih mjesec do mjesec i pol dana očekuje raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na tunelu “Kobilja Glava”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia