online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Prva mobilna aplikacija u BiH za prijavu nasilja

Novo

Prva mobilna aplikacija u Bosni i Hercegovini “Prijavi nasilje” predstavljena je na pres-konfereciji u Sarajevu.

Za prijavu nasilja, ova višejezična i besplatna aplikacija: SetajSlobodno.com; za android korisnike na Google play storeu, dostupna je od danas anonimno žrtvama i svjedocima nasilja.

Nasilje, bilo da je fizičko, psihičko, seksualno, verbalno, može se prijaviti i retroaktivno, rečeno je na pres-konferenciji Fondacije Heinrich Boll Stiftung iz koje je saopćeno da je aplikacija urađena u suradnji s regionalnim partnerskim organizacijama koje su kreirale originalnu aplikaciju #walkfreely u namjeri da omoguće žrtvama sigurnije prijavljivanje nasilja koje doživljavaju ili mu svjedoče te alarmiranje u okruženje u kojem se nasilje češće dešava.

– Oko 50 posto žena u BiH  je doživjelo neki vid nasilja, pojave koja ne može biti prihvatljiva nikad. Prava žena su ljudska prava – kazala je Marion Kraske, direktorica njemačke fondacije Heinrich Boell naglasivši da je došlo vrijeme za otvorenu diskusiju o tome kako doći do ravnopravnosti spolova u BiH.

Po riječima Marion Kraske, aplikacija omogućava lakše praćenje prijavljenih slučajeva nasilja, kao i izvještavanje, a sve u cilju kreiranja što efikasnijih preventivnih mjera. Drugi osnovni cilj je ponuditi ženama platformu za pomoć u slučaju opasnosti.

Prijavom, žrtva automatski dobija sigurnost, ustvrdila je Sabiha Husić, direktorica Udruženja MEDICA iz Zenice, jer može vidjeti koje su joj sigurne kuće na raspolaganju u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia