online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Proširiti budžetske stavke za nabavku novih terapija za oboljele od MS-a

U Bosni i Hercegovini ni na jednom od nivoa ne postoji jedinstveni registar oboljelih od bilo koje bolesti, uključujući i multiple sklerozu – rečeno je danas tokom sportskog događaja u Sarajevu kojim je obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze. 

U Kantonu Sarajevo već 55 godina djeluje Udruženje osoba sa multiple sklerozom, koje okuplja većinu oboljelih, a pretpostavlja se da ih samo na području tog kantona ima između 1000-1200. Zabrinjavajući podatak je, ističu iz ovog udruženja, uočena tendencija porasta oboljelih, naročito mladih osoba, a 85 posto svih oboljelih su žene.

Sportskim događajem u Sarajevu pod sloganom “Je li teško? Jeste. Može li se? Može”, Udruženje je nastojalo prenijeti osnovnu poruku njihovih aktivnosti: jeste teško, ali može se.

Predsjednik tog udruženja Gordan Muzurović poručuje da su oni lojalni, punopravni članovi ovoga društva, koji mogu i znaju svoje vrijednosti i koliko mogu dati društvu.

-Sve što tražimo je da budemo priznati kao dio rješenja, a ne problema. A da bi to bili, neko drugi mora stvoriti preduvjete za to, mora učiniti da imamo pristup adekvatnoj i pravovremenoj terapiji – kaže on.

Adekvatna i pravovremena terapija je ono za šta se članovi Udruženja zalažu. Iako je pomak napravljen, pa je lista čekanja na imuno-modularnu terapiju smanjenja s pet godina na devet mjeseci, to je i, kako ističu, dalje dug period za oboljele.

Prvi bh. strongman i sadašnji jedini licencirani sudija Strongman lige iz BiH Adin Arnaut sa svojim timom je podržao aktivnosti Udruženja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia