online slots game malaysia
KulturaSarajevo

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organizirala je danas u Sarajevu promociju novizabranih članova. Promovirano je 12 dopisnih, 10 domaćih, devet inostranih i jedan počasni član.  

Predsjednik ANU BiH Muris Čičić je kazao da su svi članovi primljeni na bazi izvrsnosti i strogih kriterija po pitanju naučno-istraživačkih dostignuća. 

– Nadam se da će novoizabrani članovi naći plodno okruženje za njihov rad i pomoći postizanju još značajnijih rezultata u djelovanju ANU BiH –  naveo je Čičić.

Govoreći o dr.sc. Edmondu Offermannu koji je izabran za počasnog člana ANU BiH, kazao je da je on, s jedne strane uvaženi naučno – istraživački radnik, a s druge osvjedočeni prijatelj BiH.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je ANU BiH ponosni stub nauke i umjetnosti države, riznica znanja, postignuća i naučnog zvanja.

– Stoga je naš prioritet partnerstvo sa obrazovnim i naučnim ustanovama u općem interesu osiguranja održivosti i razvoja BiH i takav pristup povezivanju saradnje trebamo jačati. Odgovornost svih nas je da se takav pristup i stimuliranje općeg napretka nastavi i u budućnosti putem partnerskog odnosa i prepoznajući prioritetne projekte koji su od značaja za razvoj obrazovnog i naučnog rada – naveo je premijer Novalić.  

Naša podrška, dodao je on, i u narednom periodu neće izostati.

– Bit ćemo partner u provođenju svih onih programa i projekata kojima je cilj unaprijediti obrazovni proces i doprinijeti naučno – istraživačkom i istraživačko – razvojnom radu u našoj zemlji – poručio je premijer Novalić.

Istaknuo je da bez kvalitetnog obrazovanja nema razvoja društva, ali ni nauke ni općeg nepretka.

– Nemam uopće sumnje da će ova naučna ustanova, koja okuplja najpozvaniju akademsku struku sa prepoznatim naučnim postignućima nastaviti davati značajan doprinos nauci, kulturi i umjetnosti te ukupnom daljnjem naučnom istraživanju u BiH. Nastavite svoj put kakao bi se rad naše naučne i istraživačke zajednice i dalje prepoznavao i vrednovao u međunarodnim okvirima. Novim članovima Akademije iskreno čestitam i svima vama želim mnogo uspjeha u budućem radu – kazao je premijer Novalić.

Jedna od novoizabranih članica ANU BiH prof.dr. Alemka Markotić (kategorija domaći članovi) počašćena je i ponosna da je u jednoj od svoje dvije domovine doživjela da bude primljena u članstvo Akademije, koja ima dugu tradiciju, više od 70 godina.

– Doista mi je velika čast i sreća da sam danas ovdje – navela je ona.

Kaže da je cijelo vrijeme u kontaktu i u suradnji sa znanstvenicima u BiH.

– Akademija će sad pružiti sigurno i puno više mogućnosti. Imam veliku volju za suradnju i kroz Akademiju, a otvorena sam i za sve druge znanastvene i akademske suradnje sa Bosnom i Hercegovinom uvijek – navela je Markotić.

Novoizabrani član ANU BiH prof.dr. Namik Hrle (kategorija inostrani članovi) je izrazio zadovoljstvo da je institucija kao što je Akademija nauka i umjetnosti BiH prepoznala ono što je on radio i postigao.

Naveo je da je članstvo u Akademiji na neki način i obaveza da intenzivnije sarađuje sa BiH.

– Apsolutno jeste. Nadam se da će mi ovo omogućiti, ne samo meni, nego i mnogim mojim kolegama, izgradnju jedne možda nove platforme na kojoj možemo nešto napraviti sa efektima koji će se vidjeti – kazao je Hrle.

Dr.sc. Edmond Offermann, koji je izabran za počasnog člana ANU BiH, je kazao da se osjeća veoma počastvovano što je proglašen počasnim članom ove prestižne Akademije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia