online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Program za unapređenje inkluzije predviđa upošljavanje 43 psihologa i 16 socijalnih radnika u školama KS

Vlada KS je danas usvojila Program za interresorno unapređenje inkluzije u Kantonu Sarajevo.

Program predviđa zapošljavanje neophodnog stručnog kadra u školama, kao i uspostavljanje centara za habilitaciju i rehabilitaciju osoba s teškoćama pri domovima zdravlja u ovoj godini, te brojne druge aktivnosti za unapređenje života djece i odraslih sa invaliditetom i njihovih porodica.

“U ovoj godini, pri domovima zdravlja, uspostavit ćemo dva dnevna centra za habilitaciju i rehabilitaciju djece sa teškoćama. Također, njihovim porodicama, pružat će se psihosocijalna podrška u JU ‘Porodično savjetovalište’.

U cilju unapređenja inkluzije, ove godine, planiramo zapošljavanje 43 psihologa i 16 socijalnih radnika na neodređeno vrijeme u školama ”, navela je ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota Muminović.

Najavila je i dodatno kapacitiranje mobilnih stručnih timova za pružanje podrške inkluzivnom odgoju i obrazovanju, kroz zapošljavanje 26 psihologa, 26 edukatora-rehabilitatora i 26 logopeda.

Navela je i da će osobama s teškoćama i njihovim porodicama biti pružana podrška i kroz osiguranje neophodne infrastrukture koja im mora biti na usluzi, kao i posebni programi kulture i sporta. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, po njenim riječima,  ima rekordnu stavku u budžetu za inkluziju u ovoj godini koja će biti do kraja realizirana, a ukupna izdvajanja po svim resorima za ovu namjenu iznose oko 10 miliona KM. “Ovo je prvi put da Vlada KS na ovakav, interresorni način, nastoji riješiti mnoge poteškoće s kojim se susreću osobe s invaliditetom i njihove porodice. Samo snažnim zagovaranjem humanih prilika i dobrih inkluzivnih praksi i kroz pružanje podrške javnih servisa možemo imati postignuća u cjelovitom razvoju našeg društva”, poručila je ministrica Hota Muminović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia