online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Proglašena epizoda “Pripravnost” u svim zonama u Kantonu Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasilo je epizodu “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo zbog povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku. 

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo, tokom predhodnog dana, na automatskim stanicama Otoka, Ilidža, Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za koncentracije čvrstih čestica u zraku – PM10 od 50µg/m3, kao i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumpor dioksid od 125 µg/m3 na području Ilidže i Otoke. 

Analizom stanja kvaliteta zraka i meteoroloških prilika, Stručno tijelo je konstatovalo da je uzrok visokih vrijednosti SO2 u zraku u Kantonu Sarajevo transportno zagađenje iz Termoelektrane Kakanj. 

Ostali praćeni polutanti nisu bilježili prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti. 

Tokom današnjeg dana, usljed povremenog pojačanog vjetra zabilježen je pad koncentracija zagađujućih materija u zraku. 

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, usljed prostranog polja anticiklone koja će se zadržati iznad Bosne i Hercegovine, u narednom periodu očekuje se stabilno vrijeme sa pojavom temperaturne inverzije u večernjim i jutarnjim satima. Očekivani vjetar će biti slab, uglavnom južnog smjera jačine od 1-3 m/s. 

U odnosu na ovakve meteorološke prilike, koncentracije zagađujućih materija u zraku će oscilirati, zbog čega se očekuje porast vrijednosti u večernjim i jutarnjim satima, te blagi pad koncentracija tokom dana. 

U okviru epizode “Pripravnost” neophodno je provoditi mjere: u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, te pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima.

Neophodno je smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih osoba koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti; maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš; pozivanje pravnih subjekata da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Neophodno je i upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja; upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka; upozorenje ustanovama školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja, da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole; upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru, te pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera. Neohodno je upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja prijave na eko-telefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br. 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona. 

Zdravstvene preporuke za stanovništvo se nalaze na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: VIDEO://www.zzjzks.ba/. 

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia