SarajevoVijesti

Proglašena epizoda “Pripravnost”, pogoršan kvalitet zraka u KS

Zbog pogoršanja kvaliteta zraka i vremenskih prilika koje mu pogoduju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasio je epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim automatskim stanicama (Vijećnica, Hadžići, Otoka, Ilidža i Ilijaš) zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10čestične tvari u zraku (50µg/m3) za prethodni dan, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje umjereno oblačno do sunčano vrijeme, bez padavina i vjetarom slabog intenziteta, sa slabijom temperaturnom inverzijom većinom u večernjim satima.

S obzirom na prognozirane stabilne vremenske uslove, uz bilježenje prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na svim automatskim stanicama, članovi Stručnog tijela su konstatovali kao su ispunjeni svi uslovi za proglašenje epizode “Pripravnost”, predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.