online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Produžavaju se mjere Kriznog štaba za još 14 dana

Produžavaju se mjere Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za još 14 dana zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Federaciji BiH. Iz Kriznog štaba su zatražili pooštren rad inspekcija na svim nivoima. Također, traže i podršku svih Ministarstava unutrašnjih poslova s ciljem kontrole poštivanja mjera.

“Evidentno je da je došlo do velikog i naglog povećanja broja slučajeva. Uglavnom, zahvaćeni su kantoni Tuzle, Sarajeva, kao i Unsko-sanski kanton te Zeničko-dobojski. Danas ćemo dati saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Tuzlanskom kantonu i Sarajevskom kantonu, a pokrenut ćemo inicijativu za proglašenje epidemije u FBiH”, kazao je Goran Čerkez, ministarstvo zdravstva FBiH. 

Pooštravanje mjera na nivou cijele Federacije u ovom trenutku nije realno, jer u ostalim kantonima situacija je pod kontrolom i zabilježen je veoma mali broj zaraženih korona-virusom, ističe Goran Čerkez. Istovremeno, kantoni imaju ovlasti za donošenje i restriktivnijh mjera ukoliko se dodatno pogorša epidemiološka situacija.

“Moram reći da je evidentno došlo do popuštanja poštivanja mjera. Nije ih teško poštovati. To su mjere distance, nošenja maske u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku. Svi smo svjedoci da velik broj objekata ne poštuje te mjere. U tom kontekstu je važno naglasiti ulogu poslodavaca, vlasnika svih tih objekata”, rekao je Čerkez.

Nepoštivanje preporuka definitivno je glavni razlog pogoršanja epidemiološke situacije. Pored toga, veliki utjecaj je imao i dolazak velikog broja građana iz inostranstva. Sada epidemiolozi ponovo imaju pune ruke posla.

“Tako da sad moramo ići u potragu za izvorima infekcije a ta potraga podrazumijeva testiranje i to ovo molekularno testiranje, neserološko jer kad govorimo o testiranju morate imati na umu koja vam je namjera testiranja. Ako vam je namjera da tražite uzročnika infekcije i da sprječite širenje onda radite PCR reakciju i na taj način možete da ograničite”, kazala je prof.dr. Mirsada Hukić, epidemiologinja.

Činjenica je da su popuštanje mjera građani shvatili kao nestanak epidemije, zbog čega imamo hot spot,s odnosno mjesta gdje se razbuktala infekcija, poručuje doktorica Hukić. Zbog toga je, kaže, jedino razumljivo da se pojača novčano kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju naloženih mjera.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia