online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Privrednicima u Starom Gradu umanjene zakupnine u narednih šest mjeseci

Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je Odluku o umanjenju plaćanja zakupnina zakupcima poslovnih zgrada i prostora u vlasništvu Općine Stari Grad u narednih šest mjeseci.

Svim zakupcima općinskih poslovnih prostora zakupnine će biti umanjene za 30 posto do 31.marta 2021. godine. Od odluke su izuzete djelatnosti bankarstva, apoteke i pekare.

Ova odluka donesena je s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na privredu u Starom Gradu, uzrokovanih pandemijom koronavirusa, prvenstveno radi očuvanja poslovanja privrednih subjekata i radnih mjesta.

Od početka pandemije koronavirusa, općinski načelnik u više navrata obilazio je privredne subjekte u Starom Gradu interesujući se za način poslovanja i poteškoće sa kojima se suočavaju. Sredinom septembra, u pratnji v.d. općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića, pomoćnice za privredu Aldiane Kavazović i po ovlaštenju pomoćnice za civilnu zaštitu Lejle Dizdarević, izvršen je još jedan obilazak. Tom prilikom, konstatovano da je privreda pretrpjela teške posljedice, a prihodi su smanjeni između 60 i 70 posto.

Umanjenje kirija značit će i manji priliv sredstava u budžet za oko milion konvertibilnih maraka, dok je ranije oslobađanje zakupaca od kirija (mart, april i maj) koštalo oko dva miliona maraka. No, kako je tada istakao načelnik Hadžibajrić, budžet i postoji zbog građana.

 – Ovdje ne treba spašavati budžete. Mi moramo spašavati privredu, građane, pomoći starim, bolesnim i socijalno ugroženim i sva naša pažnja u narednom periodu će biti usmjerena prema tome, a budžet je varijabilna kategorija i ne trebamo ga stavljati u prvi plan. Građani su u prvom planu. I viši nivoi vlasti bi trebali razmišljati na ovaj način jer svi oni su se okrenuli da spašavaju budžete što je naopako jer budžeti nisu tu sami zbog sebe, nego zbog građana. Građani trebaju budžete, ne treba budžet građane – izjavio je Hadžibajrić. 

Zbog posljedica pandemije koronavirusa, Općina Stari Grad je u martu ove godine zakupcima umanjila iznose zakupnina za 50 posto, a u aprilu i maju bili su oslobođeni sto posto, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia