online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pripadnici ‘Zelenih beretki’ odali počast stradalim saborcima i građanima

Pripadnici Udruženja „Zelene beretke“ okupili su se danas u ulici Hamdije Kreševljakovića (bivšoj Dobrovoljačkoj) u Sarajevu i odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom lokalitetu stradali 3. maja 1992. godine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad.

– Drugi i treći maj su sigurno ključni datumi u odbrani i opstanku jedinstvene, cjelovite i nezavisne države Bosne i Hercegovine, kazao je tim povodom Vahid Alić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke” Stari Grad.

Istaknuo je kako je 2. maja 1992. godine bivša JNA konačno pokazala svoje pravo lice i stavila se na stranu agresije.

– Nažalost, iako su mnogi naši sugrađani tada vjerovali da je ona jedini garant sigurnosti, to se pokazalo netačnim, jer rano ujutro 2. maja 1992. godine JNA, potpomognuta niškim specijalcima, srpskim dobrovoljcima i paravojnim formacijama tadašnjeg SDS-a izvšila je žestok napad na grad Sarajevo, ciljano na državne institucije – zgrade Predsjedništva RBiH, Televizije, Pošte i Elektroprivrede – kazao je Alić.

Podsjetio je kako je sve to učinjeno s ciljem presijecanja komunikacija s ostatkom svijeta i dokazivanja evropskoj i svjetskoj javnosti da takva BiH ne može opstati.

– Paralelno s napadom, istog dana u poslijepodnevnim satima, prilikom povratka delegacije Bosne i Hercegovine zarobljen je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović i zajedno s delegacijom sproveden u Kasarnu JNA u Lukavici.

Prisjećajući se tih ratnih dešavanja, Alić navodi kako su cijeli taj dan trajale borbe za Predsjedništvo RBiH i grad Srajevo, potcrtavajući kako je zahvaljujući braniocima, prije svega, Zelenim beretkama, Patriotskoj ligi, MUP-u i specijalnoj jedinici MUP-a, tadašnja četvrta sila u Evropi poražena i vraćena na početne pložaje s velikim gubicima u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima.

– Tog dana do kasno u noć vršeni su pregovori oko razmjene delegacije s Alijom Izetbegovićem na čelu, za vojnike Druge armijske oblasti na čelu s Milutinom Kukanjcem – pojašnjava Alić.

Precizira kako je rezultat tih pregovora bio dogovor o razmjeni u tadašnjoj Dobrovalajčkoj ulici.

– Nažalost bivša JNA ni tada nije ispoštovala dogovor, jer je po dogovoru je trebala napustiti kasarnu s ličnim stvarima, bez naoružanja, a u razmjenu su krenuli pod punom ratnom opremom, naoružani do zuba, i to naoružanje su upotrijebili protiv branilaca. Došlo je do razmjene vatre gdje je određen broj naših pripadnika teže i lakše ranjen, a na strani bivše JNA poginulo je šest pripadnika, dok je određeni broj ranjen – navodi Alić, opisujući dešavanja u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Istovremeno, podsjeća kako je kolona zaustavljena, te da su zarobljeni ostali pripadnici JNA, a da je ranjenima pružena pomoć, te da su, u skladu s dogovorom, razmijenjeni.

– Od tog 3. maja 1992. godine kreće najduža opsada jednog grada u novijoj historiji čovječanstva, koja je trajala 1.465 dana. Od tog dana počinje pakao za grad Sarajevo i njegove građane. Zahvaljujući braniocima mi se danas nalazimo ovdje imamo jedinstvenu, cjelovitu i nezavisnu BiH – kazao je Alić povodom obilježavanja 29. godišnjice događaja u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia