online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prijemno-trijažni centar za Covid-oboljele uskoro u prostoru Zavoda za zdravlje studenata

Vlada Kantona Sarajevo obavezala je danas Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu da pokrene proceduru za formiranje i rad Prijemno-trijažnog centra, u prostoru ove ustanove, za Covid oboljele pacijente koji se upućuju na hospitalizaciju iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja KS.

Prijemno-trijažni centar bi trebao biti smješten u prostoru gdje je bila terapijska Covid ambulanta u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata sa odvojenim ulazom, a radit će svaki dan kontinuirano 24 sata.

Obavezani su Dom zdravlja i bolnice da rasporede kadar, ravnomjerno, u okviru svog redovnog rada, za potrebe rada Prijemno-trijažnog centra, i to: dva ljekara iz Doma zdravlja KS, po jedan ljekar iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te 16 medicinskih sestara – tehničara svih profila i četiri radnice na održavanju higijene, ravnomjerno, iz Kliničkog centra, Opće bolnice i Doma zdravlja KS.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako je cilj otkloniti probleme koji su se javljali ranije, a to su tzv. ‘lutanja’ pri transportu pacijenata.

Kako je obrazložio, pacijenti koji imaju indikacije za bolničko liječenje iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja ubuduće će se upućivati u Prijemno-trijažni centar.

Ljekari u ovom centru će u svakom momentu raspolagati sa podacima o broju slobodnih, raspoloživih kreveta u obje bolnice, kako na odjelu, tako i slobodnih kreveta koji zahtijevaju “high flow” kiseoničku potporu, te će shodno tome i stanju pacijenta upućivati ga u određenu bolnicu.

“Svi pacijenti koji zahtijevaju hospitalizaciju, a upućeni su iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja ka Prijemno-trijažnom centru, morat će imati urađen brzi antigen test, ukoliko prethodno nije urađen PCR Covid-19 test, kao i RTG pluća i srca sa očitanjem, te nalaz ljekara iz Covid ambulanti, sa anamnezom koja podrazumijeva fizikalni pregled, izmjerenu saturaciju, te ukoliko je moguće i laboratorijske nalaze.

S obzirom da je radno vrijeme JU Dom zdravlja do 20:00 sati, nakon tog vremenskog perioda, obavezu preuzimanja Covid pacijenata imat će Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS. Uposlenici ove ustanove radit će brzi antigen test pacijentu, kao i RTG pluća i srca, te ga uputiti u Prijemno-trijažni centar u slučaju indikacija za bolničko liječenje.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia