SarajevoVijesti

Preminuo akademik Juraj Martinović, nekadašnji gradonačelnik Sarajeva

Redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i nekadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva akademik Juraj Martinović preminuo je u utorak u Sarajevu.  

Juraj Martinović je rođen 1936. u Sarajevu. Diplomirao je historiju jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na ljubljanskom Filozofskom fakultetu 1969. je magistrirao s temom Uticaji srpskohrvatske narodne književnosti na slovensku epiku između 1848. i 1858.god., a 1975. obranio doktorsku disertaciju Poezija Dragotina Kettea.

Radio je kao redovni profesor slovenske i hrvatske književnosti na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Glavno područje naučnog i stručnog djelovanja mu je bila novija slovenska književnost s težištem na periodu od romantizma do moderne, kao i komparativno izučavanje južnoslavenskih književnosti. Autor je pet knjiga iz oblasti književne historije i jedne zbirke poezije. Objavio je 150 naučnih i stručnih radova.

Obavljao je dužnosti dekana Filozofskog fakulteta, direktora Instituta za jezik i književnost u Sarajevu, a 1989. i 1990. predsjednika Skupštine grada, odnosno gradonačelnika Sarajeva.

Dobitnik je Povelje Otona Župančiča Društva slovenskih pisaca, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i Zlatne povelje mira i humanizma Internacionalne lige humanista.

Objavio je sljedeće knjige: Apsurd i harmonija, jedno viđenje Prešernovog pjesničkog djela (Sarajevo 1973); Poezija Dragotina Ketteja (Ljubljana 1976); Dragotin Kette (Ljubljana 1978); Sonetni vijenac Franceta Prešerna – portret književnog djela (Beograd 1983); U kosoj projekciji – ogledi i rasprave iz slovenačke književnosti (Sarajevo 1986); Posunovraćeno vrijeme (Zbirka pjesama, Ljubljana 1994). Bio je dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Odjeljenje za književnost i lingvistiku, kasnije Odjeljenje humanističkih nauka) izabran je 1995. godine, a za redovnog 2005. godine.

Sahrana akademika Juraja Martinovića bit će obavljena u petak, 6. augusta u 14.00 sati na groblju Lav.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je uputila duboko i iskreno saučešće porodici, rodbini i prijateljima akademika Juraja Martinovića.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.