online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Prekinuta sjednica Skupštine KS bit će nastavljena u utorak i to online (VIDEO)

Jutros prekinuta sjednica Skupštine KS koja je trebala biti održana u Domu mladih, bit će nastavljena u utorak 3. novembra i to online. Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer su se zasjedanju odazvali samo zastupnici SDA i nekoliko članova Vlade. Nastavak sjednice iduće sedmice zakazao je predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik. No, prije ove odluke u jutarnjim satima u zgradi KS zasjedao je kolegij Skupštine ali u nepotpunom sastavu bez predsjedavajućeg Čelika i dopredsjedavajuće Skupštine KS Smiljane Viteškić.

Predstavnici četvorke, klub NBL – nezavisni kao i zastupnici SBB-a i DF-a jutros u 9h odazvali su se pozivu dopredsjedavajuće Danijele Kristić na sjednicu skupštinskog kolegija. Razgovaralo se o zahtjevu većine zastupnika da redovna sjednica ipak bude održana online s obzirom na složenu epidemiološku situaciju te o potrebi da se što prije održi hitna sjednica o zdravstvu.

„Niti mi instiramo na smjeni, niti o sjednici na kojoj će se raspravljati o datumu smjene, niti o smjeni Čelika. Ovdje su prioriteti u potpunosti drugi. Prioritet je stanje zdravstvenih radnika u KCUS-u. Kako im se može pomoći, omogućiti da imaju bolje uslove, da dobiju pojačanje“, rekao je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS (SDP).

„Nemate ministra zdravstva, nemate ministra privrede trenutno – čovjek je bolestan, kući je u izolaciji je. Pozitivan je na COVID i sad trebamo na kompletnu takvu situaciju održavati sjednicu u Domu mladih, a da ih ne održavamo online zaista nema smisla“, rekao je Sead Milavica, zastupnik u Skupštini KS (DF).

U isto vrijeme dok je trajao kolegij, nedaleko od zgrade Kantona, u Domu mladih ipak je počela sjednica Skupštine KS, no ubrzo je prekinuta.

„Sjednici prisustvuje 8 zastupnika što nije dovoljno za rad i odlučivanje, stoga prekidam sjednicu“, rekao je Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS (SDA).

Pojedini zastupnici koji se nisu pojavili u Domu mladih kazali su da je tačno da su ranije tražili da se prekinu online sjednice te da se one održavaju uživo ali da je u trenutnoj situaciji kada imamo rekordne brojeve zaraženih u kantonu i državi  – sjednice uživo ne predstavljaju odgovorno ponašanje. A iz SBB-a kažu – prisustvo sjednici bez kvoruma nema svrhe.

„To je već najavljeno, i čuo sam i druge kolege, kolegica Kerla je prostom računicom, kazala je da je danas zakazala testiranje na COVID 19 pod sumnjom da je zaražena tim virusom i naravno kad izbrojite i vidite da nema kvoruma i da ga neće biti“, rekao je Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS (SBB).

„Danas evo kada sam vidio podatak 370 oboljelih u Sarajevu mi imamo sjednicu u zatvorenom prostoru. Nije zaista stvar činjenice da li mi zastupnici želimo prisustvovati sjednicama ili ne. Mi smo evo došli i na sjednicu kolegija, mi smo tu, dolazimo na posao. Stvar je naše odgovornosti kao najvećeg zakonodavnog tijela“, kazao je Vibor Handžić, zastupnik u Skupštini KS (Naša stranka).

„Ja sam mislio da će danas zastupnici biti odgovorni i da dođu na sjednice ponavljam da je vrlo teško evo i predstavnici medija radite direktan kontakt i na svim manifestacijama , skupštinama pa i parlamentu federacije, vi ste ti koji idete na prvu liniju, a ne radite online, zdravstveni radnici također zašto bi neki zastupnik bio iznad bilo kojeg građanina u KS“, istakao je Čelik.

Zastupnici SDA, pojedini članovi Vlade, kao i skupštinske službe – vratili su se u zgradu Kantona. No ni ovaj put, iz SDA nisu se htjeli odazvati nastavku sjednice kolegija. Na sceni je ponovo različito tumačenje poslovnika o radu Skupštine.

„Nakon što je predsjedavajući Čelik odbio da sazove sjednicu kolegija na zahtjev NIP-a kako bi se razmotrilo održavanje hitne sjednice po pitanju zdravstva, u skladu s poslovnikom kolegij je sazvala dopredsjedavajuća Kristić. Danas je sjednici prisustvovao v.d. premijera, sekretarka, sve u skladu s procedurama, uredno smo imali pečat na pozivu za kolegij“, izjavio je Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS (NIP).

U ponedjeljak, u velikoj sali Općine Centar, u 10h biće održan kolegij Skupštine. Jedna je tačka dnevnog reda, razmatranje zahtjeva NIP o sazivanju hitne sjednice zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Još je nejasno da li će biti posebne sjednice ili će o ovoj temi raspravljati u utorak kao jedna od tačaka redovne sjednice.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia