online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Predstavnički dom PSBiH sutra o budžetu i dopunama Zakona o plaćama

Četvrta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za srijedu.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je 15. marta jednoglasno utvrdilo budžet u formi nacrta. Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu utvrdilo je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici 20. marta, a dan kasnije Prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku.

Prije rasprave o budžetu, na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

U navedenom prijedlogu se traži da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine dodaje novi član 7c, u kojem stoji da izuzetno od člana 7 ovog zakona plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavat će se uz primjenu osnovice od 535 KM.

Ovim izmjenama plaće imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH ostale bi na postojećem nivou, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara BiH donijelo u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih usljed općeg trenda rasta cijena. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia