online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti

Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući o žalbi tuženog Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i žalbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH (UDT) protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH, donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13. jula 2021. godine. 

Odluka se odnosi na dio u kojem je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji propisani u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“ i tačka 19: “namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Nadalje, Drugostepena disciplinska komisija za sudije odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je odbijena tačka b) disciplinske tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 22. Zakona o VSTV-u „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“.

Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i na istu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe, saopćeno je iz VSTV BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia