online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: U Sarajevu bez krova nad glavom ostalo 37 ljudi

Stanovnike Buća Potoka jutros je probudio požar. Stradalih nema, materijalna šteta je velika. Gorjele su barake u ulici Nusreta Prohića. Uzrok požara još nije utvrđen?

U gusto naseljenom dijelu Buća Potoka jutros nešto prije 8 sati izbio je požar. Veliki gusti oblak dima nadvio se nad Sarajevom.

U barakama je živjelo 37 ljudi. Niko nije stradao. Harun Sejdović je u šoku. Ne vjeruje da se to desilo.

“Ne znam ništa, ja sam samo u vešu izletio, štake su mi ostale unutra. Samo kad sam vidio  plamen. Kako ću se osjećati umrla mi žena nema ni mjesec dana i ovo još me potrefi”, kazao je Harun Sejdović.

Komšije su pritekle u pomoć. I oni su uznemireni.

 “Čula sam prvo zvono kad mi je pozvonio. Mi u krevetu, još smo spavali i vidim nema nikog. Ja kad sam izašla ono je sve bilo u plamenu, čitav krov”, rekla je Hasija Čakara.

Vatrogasne ekipe na terenu su bile više od tri sata. Požar su uspjeli lokalizirati, uprkos nepristupačnom terenu i prijetnji da bi mogao zahvatiti okolne objekte. Na terenu je bilo 30 vatrogasaca, što profesionalnih što dobrovoljaca.

“Požar je bio u razbuktaloj fazi radi se o jako kompleksnom požaru. Četiri dupleksa baraka. Oko 650 – 700 kvadrata. S obzirom da je stara građa, da je čerpić unutra  imali smo velikih problema. Sve smo riješili, i požar je lokalizovan”, rekao je Denis Memagić, zamjenik komandanta PVB KS KUCZ.

Vatra uništila gotovo sve. Bez krova nad glavom ostalo je 10 porodica. Do montaže ovog priloga nije bilo poznato ni gdje će večeras prespavati.

“Lokalna zajednica Općine Novi Grad i Kanton Sarajevo spremni su u nekom narednom periodu da te ljude zbrinemo na neko privremeno prebivalište ovdje u blizini. Civilna zaštita Ima nekih 10 kontejnera na Stupu. To je prvo rješenje, najlakše. Ramatramo mogućnost u dio škole Željezničkog školskog centra da smjeste porodice, u tom dijelu”, rekao je Enver Hadžiahmetović Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

“Također, Studentski centar je na raspolaganju dok nema studenata. Nedžarići ili Bjelave, ali mislim zbog toga što će djeca brzo u školu da je ŽIŠ najadekvatnije rješenje”, rekao je Mirza Selimbegović, predsjedavajući OV Novi Grad.

Još je nepoznato da li će požarom zahvaćeni objekti biti obnovljeni ili će smještaj ovih 10 porodica biti riješen na neki drugi način. 

Amra Butković, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia