online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Potvrđena optužnica za zločine počinjene na području Višegrada

Državno tužilaštvo je zatražilo određivanje mjera zabrane za Milomira Đuričića zvanog “Đure” i Vukadina Spasojevića zvanog “Mićo” i “Era”, optužene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

Sudija Zoran Božić je rekao da je potvrđena optužnica koja je podignuta u decembru 2021. godine.

Tužiteljica Enisa Adrović je, tokom obrazlaganja prijedloga Tužilaštva, kazala da su se optuženi uvijek uredno odazivali pozivima Suda te da je zbog toga predložena zabrana napuštanja boravišta i putovanja, uz oduzimanje isprava i javljanje u policiju, kao i međusobnog i sastajanja sa svjedocima.

“Imajući u vidu da žive na tromeđi, smatramo da postoji realna opasnost da bi mogli u nekom momentu pobjeći”, rekla je Adrović osvrćući se na činjenicu da je sada potvrđena optužnica i dodajući da Tužilaštvo također predlaže da se optuženima oduzmu putne isprave.

Tužiteljica Adrović je također navela da Tužilaštvo, poučeno ranijim iskustvom, predlaže i mjere zabrane sastajanja sa svim svjedocima, da se optuženima zabrani da se sastaju međusobno, kako bi se onemogućilo da usaglašavaju svoje Odbrane, te da se optuženi javljaju u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Prema navodima optužnice, Đuričić i Spasojević se terete da su od maja 1992. do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva s područja općine Višegrad, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema Tužilaštvu, Đuričić je postupao u svojstvu upravnika logora “Uzamnica”, Spasojević kao stražar u ovom logoru, a obojica su nekadašnji pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Emir Gazić, branilac u zamjeni prvooptuženog Đuričića je naveo da se Odbrana u cijelosti protivi prijedlogu Tužilaštva.

“Moj branjenik ne može biti talac drugih predmeta, koji se ne odnose na njega”, kazao je advokat Gazić, dodavši da njegov branjenik nije pokazao, ukoliko se dokaže, izbjegavanje eventualne odgovornosti.

Spasojevićev branilac Petko Pavlović je, između ostalog, naveo da mu je nejasno da li mjera zabrane napuštanja boravišta zapravo podrazumijeva napuštanje Bosne i Hercegovine, što je tužiteljica Adrović potvrdila.

“Što se tiče ove mjere, ja smatram da nije potrebna, prije svega čuli smo da on nije državljanin druge države, nema putne isprave, nema srodnika izvan BiH, nema imovine izvan BiH”, naveo je Pavlović, dodavši da se Spasojević redovno odazivao na pozive Suda.

Pavlović je rekao da se protivi i prijedlogu za mjeru zabrane sastajanja optuženih i Odbrana, kazavši da to u zakonu nije nigdje zabranjeno te da bi bilo poželjno da Tužilaštvo precizira koliko puta i kada bi se optuženi trebali javljati u policijsku stanicu.

“Mada ja smatram da je nepotrebno i u cijelosti sam protiv ovog prijedloga”, kazao je on.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia