online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu ka EU i NATO

Na inicijativu Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća i Foruma parlamentaraca BiH danas je u Sarajevu potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO.

Deklaraciju je parafiralo gotovo 30 predstavnika političkih organizacija, organizacija civilnog društva, apelanata pred Europskim sudom za ljudska prava i predstavnika akedemske zajednice.

Tekst Dekaracije proizvod je višemjesečnih razgovora koje su vodile delegacije HNV-a, SGV-a, VKBI-ja i Foruma parlamentaraca BiH 1990, čiji je cilj zajedničko djelovanje kao društveni pokret sa nuđenjem adekvatnih rješenja utemeljenih na međunarodnim presudama koje su obaveza BiH na euro-atlanskom putu.

Deklaracija je proizvod podrške Principima za izmjene Ustava BiH koje su dali potpisnici Deklaracije kao 62.000 građana BiH putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Jedan od ciljeva iz Deklaracije jeste i ubrzani prijem BiH u EU što su podržali bivši visoki predstavnici za BiH, posebno Christian Schwarz-Schilling. 

Na skupu je naglašeno da je krizna situacija u svijetu izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu otvorila  prostor za nužno i hitno djelovanje institucija BiH i predstavnika međunarodne zajednice u BiH, EU i SAD-u, u kontekstu euro-atlantskih integracija Bosne i Hercegovine, čime bi se zasutavila destabilizacija prostora zapadnog Balkana a posebno Bosne i Hercegovine.

Moderator skupa i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Miro Lazović kazao je da se radi “o možda najznačajnijem skupu organizovanom u posljednjih 15-ak godina u BiH.

– U proteklih par mjeseci četiri nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH promovirali su principe za izmjenu Ustava BiH, koje je podžalo više od 62.000 građana BiH. Održali smo desetine tribina po BiH, susreli se sa svim najznačajnijim predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, OHR-a EU-a, ambasadorima, kao i sa svim europarlamentarcima koji su posjetili BiH – kazao je Lazović.

Naveo će da će nakon parafiranja deklaracije ovaj svojevrsni društveni pokret preći u novu fazu okupljanja u koji unose podršku 62.000 građana BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia