online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Potpisan memorandum o izradi novog pravopisa bosanskog jezika

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić i direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Cilj njegove izrade je stabilizacija bosanskog jezičkog standarda i očuvanje njegovih karakterističnosti, ali i postizanje šireg naučno-stručnog i društvenog konsenzusa.

– Naravno, pravopis se mora i modernizirati te uskladiti s promjenama u jeziku koje su se desile u međuvremenu, ali prije svega mora se pojednostaviti i učiniti što je moguće više pristupačnijim korisnicima – kazao je profesor Kodrić.

U koncepciji novog bosanskog pravopisa će biti sažeta osnovna načela ortografske norme bosanskog jezika, a to su, kako je pojasnio Kalajdžija, princip pojednostavljivanja pravopisne norme, modernog pristupa aktuelnim jezičkim fenomenima u sferi donošenja novih rješenja.

– Princip zasnovanosti norme na književnojezičkoj tradiciji bosanskog jezika, princip etimologije, princip povezanosti norme bosanskog jezika s govornom praksom – istaknuo je Kalajdžija.

Na čelu radnog autorskog tima je akademik Dževad Jahić, a činit će ga još četiri člana – akademik  Hasnija Muratagić-Tuna te profesori Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija i Jasmin Hodžić.

Pravopisnu komisiju ili Vijeće za normiranje bosanskog jezika će činiti brojni lingvisti, filozofi, historičari književnosti, književnici, vrsni lektori i drugi stručnjaci različitih oblasti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia