online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Potpisan Kolektivni ugovor Vlade KS i Sindikata policije

Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su premijer Mario Nenadić i predsjednik ovog sindikata Sadik Ećo.

Saglasnost na potpisivanje ovog ugovora prethodno je dala Vlada. Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je 01.10.2020. godine, a iz tog razloga je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Novim Kolektivnim ugovorom, usaglašenim sa Vladom, zadržana su dosadašnja prava policijskih službenika, a novina je da su izjednačena njihova prava u odnosu na ostale zaposlene u Kantonu Sarajevo kada je riječ o isplati naknada za prijevoz na posao i sa posla, s obzirom da su u ovom segmentu do sada bili diskriminisani.

– Svjesni smo da ovaj Kolektivni ugovor ne odražava ono što policija u ovom času zaslužuje i traži, ali je odraz realnog stanja u kojem se nalazimo”, kazao je premijer Nenadić. Naglasio je i kako Vlada garantuje da u trenutnim finansijskim okolnostima neće biti smanjenja obima pripadajućih prava uposlenima u policiji i zdravstvu, po osnovu kolektivnih ugovora, a što je jasno naglasila vodeći pregovore i socijalni dijalog sa svim reprezentativnim sindikatima u Kantonu Sarajevo.

Ministar Jusko je naglasio kako mu je najiskrenije žao, jer nisu ispunjeni prvobitni zahtjevi Sindikata i prava pripadnika Uprave policije MUP-a KS koji su ih u punom kapacitetu opravdali i zaslužili. “U potpunosti razumijevajući situaciju kroz koju prolazimo, želim istaći da su policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazali svoju fleksibilnost i da nikada, ni jednog momenta, nisu dizali tenzije ultimativno tražeći svoja prava. Kao ministar izražavam veliko žaljenje, jer trenutna situacija nije dozvolila da oni dobiju što zaslužuju”, istakao je ministar Jusko.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia