online slots game malaysia
KulturaVijesti

Poštovaoci djela Dževada Šabanagića oprostili se od vrsnog violiniste, pedagoga i čovjeka

Komemoracija povodom smrti velikog bosanskohercegovačkog umjetnika, violiniste i dugogodišnjeg profesora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Dževada Šabanagića održana je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Od dugogodišnjeg koncert majstora Sarajevske filharmonije, violiniste, pedagoga i umjetnika Šabanagića oprostili su se, osim članova porodice, prijatelji, kolege, studenti. Profesorica Ramović prisjetila se njegovih brojnih uloga koje svjedoče o njegovom životu i karijeri, duboko utkanim u život društva, jer, kako je kazala, bio je poznat i priznat daleko izvan kruga studenata i muzičkih profesionalaca.

– Njega su kao svoga maestra osjećali i prepoznavali te cijenili građani svih domena društva. Njegov lik i djelo, reputacija dobrog čovjeka i umjetnika, isprepleteni su tako da se o njima ne može odvojeno govoriti. Oni svjedoče o rijetkom primjeru ostvarenog ideala umjetnosti koja nije skrivena iza zavjesa profesionalnih institucija, nego živi među ljudima zanesenim inspiracijom i ljubavlju prema muzici koju je Šabanagić uvijek sa sobom nosio – kazala je Ramović.

Najveći dio umjetničkog angažmana ostvario je sa Gudačkim kvartetom Kamernog teatra 55 u Sarajevu, čiji je vođa od njegovog osnivanja 1968.godine. Kao jedan od najaktivnijih umjetnika u Sarajevu pod opsadom, Šabanagić je dao neizmjeran doprinos očuvanju kulturnog života grada u teškim uslovima ratne destrukcije.

– Od 1992. do 1995. godine sa Sarajevskim gudačkim kvartetom održao je više od 100 koncerata u Sarajevu i više od 50 koncerata na ratnim turnejama u inozemstvu – podsjetila je Alić.

Dževad Šabanagić je nagrađen brojnim nagradama i poveljama, kao što je Povelja Grada Sarajeva, Šestoaprilska nagrada, Zahvalnice Petog korpusa Armije RBiH, Povelja Internacionalne lige humanista za 1996. godinu i druge.

Dženaza i ukop Šabanagiću će biti obavljeni na mezarju Faletići.

(FENA/TVSA)

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia