online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Postignut dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva

 Na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika u FBiH i pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH, koji je održan sinoć u Sarajevu, postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva.

Kako je saopćeno nakon višesatnog sastanka, zahtjevi oko kojih nije postignut dogovor su visina dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta, smjena direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, kao i smjena direktora rudnika “Kreka” iz Tuzle Huseina Trumića.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da će se pregovori nastaviti već ujutru u osam sati prije sjednice Parlamenta. 

– Bilo je puno stvari koje nisu bile usaglašene i sa jedne i sa druge strane. Ujuto nastavljamo pregovore i nadam se da ćemo usaglasti i ostale tačke – rekao je Džindić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika radnika u FBiH, očekuje da bude postignut dogovor i o preostalim zahtjevima, kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH ponovo pokrenuli proizvodnju. 

-Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na platu. Nećemo više plate bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanja, kazao je Husić nakon sastanka. 

Direktor EP BiH Admir Andelija je kazao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi se nastavila proizvodnja u rudnicima.

-Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela sutra, kazao je Andelija.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia