online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Poslanica: Ljepota i snaga Božića može se doživjeti samo čistom ljubavlju

Sveta liturgija jutros je služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu i pročitana božićna poslanica koju je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije a, među ostalim, naglašava da se ljepota i snaga današnjeg praznika može doživjeti samo čistom ljubavlju.

– Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva – naglašeno je.

Podsjeća da se Božić obilježava u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, a osvrnuo se i na pandemiju i naveo da Crkva poziva sve da se pridržavaju mjera i preporuka nadležnih institucija.

– Suočavajući se tako sa globalnom prijetnjom od virusa korona, najprije shvatimo da je čovjek stvoren da u ovome svijetu djeluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka. U zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini pravi virus. Svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u cjelini čovjek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio. U tom smislu, virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema. Prema tome on je, pored ostalog, izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovjestima Božjim, jer kad se od prirode otima i kad se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva našim miroljubivim staništem. Ona dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji – navodi se u poslanici.  

Jutarnja liturgija za Božić najvažnija je liturgija koja se služi na taj praznik. Ovogodišnja božićna liturgija organizirana je u skladu s epidemiološkim mjerama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia