online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Posjeta OŠ “Sokolje”: Naše škole su najvažniji dio sistema vrijednosti

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i zastupnica u Skupštini KS Elza Gaković danas su posjetili Osnovnu školu “Sokolje”. Škola je nedavno obilježila Dan škole, te je posjeta imala za cilj sagledavanje potreba ove školske zajednice, kako bi se unaprijedili uslovi za daljnji rad i napredak.

Prilikom posjete ministrica Hota-Muminović čestitala je uposlenicima škole, učenicima i roditeljima na posvećenom radu, kao i na aktivnoj saradnji.

“Mi konstantno izdvajamo sredstva i ulažemo u naše škole, jer one su najvažniji dio sistema vrijednosti. Sa kurikularnom reformom započeli smo mnoge inovacije u nastavnom procesu. Za Osnovnu školu ‘Sokolje’ smo, kao i za druge škole, izdvojili značajna finansijska sredstva za rekonstrukciju i opremanje kabineta Biologije, Hemije i Fizike, ali i za nabavku računara i općenito unapređenje procesa digitalizacije. Također, ne treba gubiti iz vida i značajna finansijska sredstva iz vlastitih budžete škola, za rekonstrukciju i investiciono održavanje i opremanje. To su mali, ali također veoma efektivni projekti”, izjavila je resorna ministrica.

Predsjedavajući Okerić je naglasio važnost saradnje pri unapređenju odgojno-obrazovnih procesa.

“Sistemski smo opredijeljeni da ulažemo u obrazovanje, jer ono je jedini sigurni put koji vodi ka napretku naše cjelokupne društvene zajednice. Često možemo vidjeti izvanredne uspjehe naših ljudi, ali oni se bez kontinuirane sistemske podrške, kako smo nažalost više puta svjedočili, tretiraju kao incident. U Budžetu Kantona Sarajevo izdvajamo sva potrebna sredstva kako bismo osigurali najbolje moguće uslove za razvoj naše djece, a najvažnija tačka na tom putu su škole”, izjavio je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Skupštinska zastupnica Gaković se osvrnula na izazove koje učenici imaju s obzirom na višegodišnji problem neredovnih linija javnog gradskog prevoza.

“Od 2018. godine insistiram na uvođenju vanlinijskog prevoza za učenike koji pohađaju OŠ ‘Sokolje’, kao i OŠ ‘Mustafa Busuladžić’. Početkom 2023. godine obratila sam se Ministarstvu saobraćaja da uputi inicijativu prema Općini Novi Grad Sarajevo za uvođenje vanlinijskog prevoza za učenike mjesnih zajednica Naselje heroja Sokolje i Dobroševići. Ogroman sigurnosni problem za djecu predstavlja svakodnevni dolazak u školu i povratak kući. Neuslovne i neprilagođene dionice saobraćajnica predstavljaju ogroman rizik i opasnost. Učenici pješače i po četiri kilometra kako bi na vrijeme stigli na nastavu. Danas smo tu da zajedničkim snagama riješimo ovu goruću problematiku”, izjavila je zastupnica.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, u kontinuitetu osigurava sredstva za provođenje brojnih investicionih ulaganja i radova na rekonstrukciji osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova, s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uslova za provođenje odgojno-obrazovnih procesa na području Kantona Sarajevo. Učenici Osnovne škole „Sokolje“ su ih prilikom današnje posjete iznenadili tačkom koju su izveli, iako su već na raspustu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia