online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pomoć djeci s teškoćama i njihovim porodicama: Proces uspostave sistema rane intervencije

Okrugli sto pod nazivom “Rana intervencija i podrška – uspostava sistemskog rješenja u Kantonu Sarajevo“ okupio je predstavnike/ce mnogih kantonalnih institucija.  

Cilj okruglog stola je razmjena iskustava i uspostava sistemskog rješenja rane intervencije i podrške u Kantonu Sarajevo djeci s teškoćama i njihovim porodicama. Također, naglašena je važnost multisektorskog pristupa u pružanju rane podrške djeci i osnaživanju porodica.  

Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH”, kazala je da su osnaživanje porodica djece s teškoćama i nesmetan pristup potrebnoj stručnoj podršci od presudnog značaja za djetetov razvoj, ali i društvenu uključenost porodica.  “Stoga je ovo jedna od najboljih investicija u razvoj društva jednakih prilika za sve“, navela je Kujović.  

Ministrica Hota-Muminović je istakla da Vlada Kanton Sarajevo ulaže značajne napore i počinje proces uspostave sistema rane intervencije.  

“Nažalost, ponekad su trenuci koje propustimo u pružanju podrške djetetu sa teškoćama i njegovoj porodici nenadoknadivi, a školske zajednice počinju pružati podršku djetetu u trenutku kada dijete ne postiže očekivane akademske rezultate. Nažalost, tema inkluzije u redovnim školama došla je na agendu prije teme rane intervencije, to je dato stanje, zatečeno stanje i sad trebamo popraviti taj jedan period prije formalnog uključivanja u redovne škole, da osnažimo i naše predškolske ustanove koji trebaju biti servisi u ovom smislu ”, navela je ministrica Hota-Muminović.  

Zadatak profesionalaca i cjelokupnog sistema u tom momentu je osiguranje cjelokupne stručne, multisektorske i pravovremene podrške.  

“Trebamo imati stručnjake posvećene poslu, koji znaju pratiti savremene tokove i pružiti pomoć i podršku djetetu”, zaključila je ministrica Hota-Muminović.  

Ministrica Prvulović je iznijela stav da uspješni programi rane intervencije moraju biti usmjereni na potrebe porodice i imati sposobnost planiranja i koordinisanja usluga iz brojnih službi. Pozitivni ishodi razvoja mnogo ovise o ranoj identifikaciji i brzom uključivanju u provjerene programe rane intervencije.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia