online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Položeno cvijeće u Aleji mladosti u Tuzli

– Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Kapija u Tuzli nastavljeno je komemorativno obilježavanje 29. godišnjice zločina nad tuzlanskom mladošću koji su počinili pripadnici Vojske RS sa položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine. 

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je kako je 25. maj najtužniji dan novije tuzlanske historije i da je u Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas Dan žalosti. 

– Tuzla tuguje, Tuzlanski kanton tuguje, a siguran sam i čitava Bosna i Hercegovina. Dvadesetpeti maj 1995. godine je najtužniji, najžalosniji dan, koji je u novojoj historiji zadesio Tuzlu. To je dan kada je od samo jedne granate ispaljene sa agresorskih položaja na Ozrenu ugašen 71 mladi život i ranjeno više od stotinu. To je dan kada su najbliži, roditelji i porodice, izgubili svoje najvoljenije i mislim da je šutnja danas najbolji odgovor za sva pitanja. Želim vjerovati da istina i pravda pobjeđuju. Dokaz tome je Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Siguran sam da će pravda stići Novaka Đukića i sve druge koje su počinili zločine bilo gdje i bilo kada. Jedino ta vjera u istinu i pravdu može doprinijeti da naša država doživi prosperitetnu budućnost – rekao je Lugavić. 

Govoreći o tom 25. maju, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je odgovorio na pitanje da li se u slučaju Novak Đukić, koji je pravomoćno osuđen u Sudu BiH, a koji trenutno boravi u Srbiji, moglo uraditi više.

– Bosna i Hercegovina je iskoristila sve pravne mogućnosti u slučaju Novak Đukić, ali nije političke. U međunarodnoj politici postoji masa mehanizama koji se koristi kada je riječ o ovakvim situacijama. Jedan od njih je reciprocitet, ali mi ne možemo postići suglasnost na nivou instutucija o upotrebi reciprociteta što je normalno u svakoj državi. Takva nam je konstrukcija države i jednostavno kada ste u situaciji da radite u institucijama države koje i dalje predstavljaju politiku koja je dovela i do ovoga onda znate gdje smo. To je čuvena priča o koncenzusu, saradnji…, ali i na nekim mjestima kao što je Kapija, Srebrenica i masa drugih stvari oko kojih nema konsenzusa. O čemu da se dogovramo, o Đukiću koji je zločinac i treba da bude u zatvoru – rekao je Željko Komšić. 

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je kako je 25. maj najtužniji dan novije tuzlanske historije i da je u Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas Dan žalosti. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia