online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Polis/ Dević o budžetu KS: Sredstava ima dovoljno, ali ekonomski motor Kantona Sarajevo uopšte nije pokrenut

Skupština Kantona Sarajevo sinoć je utvrdila Nacrt budžeta Kantona Sarajevo, u iznosu od 1,2 milijarde KM. U javnoj raspravi biće 20 dana, a njegova glavna karakteristika je smanjenje od 110 miliona KM, u odnosu na prošlogodišnji budžetu. O tome smo večeras u emisiji Polis razgovarali sa zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo i to sa zastupnicima i pozicije i opozicije. Naši gosti su bili Jelena Pekić (SDP), Mahir Dević (SDA ) i Elvis Vreto (NiP).

Na pitanje kako će Kanton Sarajevo funkcionisati s obzirom na to da je budžet umanjen za 110 miliona KM, Pekić je rekla sljedeće:

Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda na nivou Federacije BiH, nažalost, smanjen je ponder za KS sa 1,965 na 1,5, što utiče na to da imamo manji budžet za 110 miliona KM. Ono što je važno naglasiti za funkcionisanje KS jeste da su zadržane one pozicije koje su zakonska obaveza KS, samim tim i Vlade KS, a ono što posebno želim naglasiti jeste da su zadržana sredstva naprimjer na poziciji Ministarstva za socijalnu politiku, raseljena lica, porodiljske naknade, sufinansiranje socijalnih davanja i tako dalje. Isto tako moramo priznate da će ovo biti veliki izazov za novu vladu KS, da odgovori svim potrebama u 2023. godini, pogoto u novim okolnostima u kojima se nalazimo“.

Šta će to uraditi parlamentarna većina u KS, odnosno šta će to sugerirati novoj vladi u KS kako bi se izborili sa novim izazovima, rekao nam je zastupnik Elvis Vreto.

S obzirom da je urađena fiskalna procjena i da je Ministarstvo finansija negdje u oktobru prošle godine pripremilo Nacrt budžeta i uputilo ga prema Vladi, pa su ponovili to 19.1. ove godine, suština je sljedeća – da će s jedne strane zbog inflacije, a s druge strane zbog dobrih politika vlade koje su se radile u protekle dvije godine, određene stvari, osnovni parametri budžeta, jasno se vidi da će one biti povećane. Radi se o porezu na dobit, o porezu na dohodak i jedina stavka smanjenja su prihodi od indirektnih poreza, zbog nepravednog pondera, odnosno Zakona o raspodjeli ajvnih prihoda koji je donesen na nivou Federacije. Ovo je za Kanton Sarajevo izazovna godina, ali mislim da ćemo uspjeti održati fiskalni okvir“, rekao je Vreto.

Nakon svojih sagovornika, zastupnik Dević je na malo drugačiji način objasnio situaciju i uzroke umanjenog budžeta, rekavši kako imamo problem neefikasnosti vlade.

Prvo, ne treba ni na koji način prepadati građane Kantona Sarajevo time da u Kantonu Sarajevo nema novaca. Dakle, ima dovoljno novca da se pokriju sve nadležnosti. Možda neće biti sredstava za rasipanje u ovoj Trojci, da grade stranke kao što su to radili pred izbore. Ja ću vas napomenuti da je budžet Kantona bio 720 miliona i da mi nismo dobili nijednu novu nadležnost. Imamo ga sad od 1,2 milijarde KM i jedina ozbiljnija stavka u budžetu je naknada za porodilje u iznosu od 1000 KM. 95% kapitalnih projekata ide iz kreditnih zaduženja, tako da neka priča koja se pravi da u KS nema sredstava je potpuno netačna. Budžet je manji 30-40 miliona, a ne 110 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Mi ovdje imamo problem sa neefikasnošću vlade da potroši ta sredstva. Mi imamo realizaciju kapitalnog dijela budžeta zaključno sa devetim mjesecom, 15%. Mi imamo prenošenje tih sredstava. Prema tome, ekonomski motor KS uopšte nije pokrenut. Nije jedini izvor sredstava i prihoda u budžetu KS to da čekate koliko ćete dobiti po osnovu Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, imate desetine drugih načina da dođete do sredstava. U Sarajevu nije problem novac, u Sarajevu su problem sistemske mjere i nisu dobre tri stvari koje se dešavaju – izuzetno loš procenat realizacije kapitalnog dijela budžeta, drugo, mi budžet KS pretvaramo u administrativni potrošački budžet. Mi smo došli otprilike na 50% potrošnje budžeta za plaće i to je izuzetno visok procenat. Treća stvar je neefikasnost vlade. Što se tiče sredstava, njih sigurno ima da bi se realizirali svi zamišljeni projekti“, naglasio je Dević.

Kroz dalji razgovor sa pozicijom i svojim kolegama, jasno se držao svog stava sa početka – “Novca ima, ali ga ne znate potrošiti u kapitalni dio budžeta“.

Mišljenje Jelene Pekić jeste da će biti nužne uštede u budžetu, ali isto tako naglašava da se jasno vide sva ulaganja koja je sprovela vlada, posebno u aspektu javnog prevoza, što najviše vide građani, sa čim je saglasan i Vreto koji je rekao da su rezultati rada Vlade KS u posljednje dvije godine izuzetno vidljivi.

Cijeli razgovor i emisiju pogledajte u sljedećem videu:

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia