online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Podrška Vlade KS unapređenju rada Općinskog suda

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura i njena pomoćnica za pravosuđe i izvršenje sankcija i mjera Irena Zima posjetili su Općinski sud u Sarajevu.

Predsjednica tog suda Janja Jovanović upoznala je predstavnike Kantona s aktuelnom situacijom i organizacijom rada u Sudu tokom pandemije, kao i s trenutnim problemima. 

Sud radi u punom kapacitetu od 2. juna, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Istaknuto je kako je Ministarstvu pravde i uprave KS dostavljen izvještaj o utrošenim sredstvima za nabavku neophodne zaštitne opreme za rad Suda tokom pandemije, kao i plan nabavke za naredni period, kako od donatora tako i iz sredstava budžeta Kantona.

Na sastanku je razgovarano i o primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, kao i problem u vezi s imenovanjem sudija od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Sudu trenutno nedostaju 13 sudija i tri stručna saradnika, ali i pored toga što su osigurana sredstva za njihovo upošljavanje, te procedure traju već nekoliko godina, naglašeno je.

Od ukupnog broja predmeta u Općinskom sudu trenutno, više od 96 posto su tzv. komunalni predmeti. Kako bi se smanjio pritisak na ovaj sud usljed formiranja sudskih predmeta zbog neizmirenih računa za pružene komunalne usluge, dogovoreno je da će Ministarstvo pravde i uprave u saradnji s kantonalnim ministarstvima komunalne privrede i infrastrukture te prostornog uređenja i zaštite okoliša pokrenuti aktivnosti na unapređenju sistema naplate u ovoj oblasti.

Nenadić je zahvalio predsjednici Općinskog suda za uspješnu saradnju i istakao kako je Vladin cilj i dalje dodatno unapređenje rada Suda, saopćeno je iz Press službe KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia