online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Podignuta optužnica u vezi sa slučajem stradanja Dženana Memića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog organiziranog kriminala i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja u slučaju stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa (1959.), Alise Ramić (ranije Mutap) (1996.), Hasana Dupovca (1973.), Josipa Barića (1963.) i Muamera Ožegovića (1981.).

Optuženi se terete da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić, sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih  je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića, počinili više nezakonitih radnji.

Kako se navodi, neovlašteno su i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja, prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je on zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela – organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Navode opužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, saopćeno je iz te institucije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia