online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Počinje proces objedinjavanja javnih nabavki u zdravstvenom sektoru KS

Vlada Kantona Sarajevo, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vladom Kraljevine Norveške, nastavlja implementaciju projekta “Jačanje integriteta javnih preduzeća (PEIP)”, čiji je cilj pružanje kvalitetne usluge građanima uz unapređenje poslovanja i suzbijanje korupcije u javnim preduzećima i ustanovama Kantona Sarajevo. 

Nakon što je 2019. godine izvršena kvalitetna i detaljna analiza, te sačinjen izvještaj od renomirane, svjetski poznate, konsultantske kuće – PricewaterhouseCoopers, koja je analizirala poslovanja preduzeća KJKP Rad i KJP ZOI ’84, te JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kreće se sa mjerama za unapređenje sveukupnog poslovanja, poboljšanje profitabilnosti i uvođenjem procedura interne kontrole. 

Premijer KS Edin Forto je istakao da je objedinjavanje javnih nabavki jedna od najambicioznijih i ključna stavka koalicionog sporazuma i mjera koje je Vlada KS usvojila početkom godine. 

– Znamo za stvari koje su se dešavale u komunalnom, zdravstvenom i drugim sektorima, te je vrijeme da napokon počnemo uvoditi sistem u kojem direktori i pojedinci javnih ustanova neće imati toliko prostora za samostalno odlučivanje u smislu javnih nabavki. To je bio veliki prostor za koruptivno djelovanje – rekao je Forto, nakon prezentacije kojoj su prisustvovali ministar zdravstva KS Haris Vranić i direktorica JU Dom zdravlja Amela Kečo. 

Jedan od prvih sektora koji će biti predmet implementacije projekta je zdravstveni sektor Kantona Sarajevo. Prema riječima premijera Forte, uskoro će biti formirana radna grupa, koja će raditi na centralizaciji javnih nabavki u zdravstvenim ustanovama. 

– Nabavku aparata, preparata i drugog neophodnog medicinskog materijala za nesmetano funkcionisanje zdravstvenih ustanova, a o čemu se u prošlosti pričalo u negativnom kontekstu, imat ćemo na jednom mjestu i po najboljim svjetskim praksama. Nakon digitalizacije, svi ćemo moći pratiti kako i šta se nabavlja. Radujemo se nastavku saradnje sa našim međunarodnim partnerima, njihovoj ekspertizi, kao i činjenici da ćemo napokon krenuti u proces objedinjavanja javnih nabavki – dodao je Forto, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia