online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Počela je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, četvrta redovna u aktuelnom mandatu.

U najavljenom dnevnom redu je više zakona od kojih su neki predloženi po hitnoj i skraćenoj proceduri.

Jedan od tih je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda, kako je najavljeno, biti otklonjena ukoliko Parlament odobri predloženi zakon.

Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

– Donošenje ovog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri radi produženja roka kojim je propisano važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo – navela je Federalna vlada kao predlagač.

Federalno ministarstvo pravde uradilo je izmjene Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije principa na koje je ukazao 2015. godine Evropski sud za ljudska prava u predmetu ‘Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine’, pa će s tim u vezi na ovoj sjednici Doma naroda biti razmatran i predloženi nacrt zakona o izmjenama i dopuni navedenog zakona. Iz presude Evropskog suda proizilazi da u Bosni i Hercegovini postoji strukturalni problem u pogledu postupanja sa osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite, a bez primjene standarda kontrole koje zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima. Značajnija novina u novopredloženom zakonu isključuje mogućnost potpunog lišenja poslovne sposobnosti u oblastima pravne zaštite osobama s umanjenim sposobnostima i ostavlja samo mogućnost ograničenja poslovne sposobnosti.

Jedna od mnogih drugih tema Doma naroda, najavljenih za ovu sjednicu, odnosi se na Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2022 – 2027. godina. Sudeći po tom dokumentu, period do 2027. obilježit će novu fazu razvoja turizma čvrsto utemeljenog na principima održivosti koje promoviraju odgovoran i sveobuhvatan razvoj.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia