online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Počela praktična nastava na UNSA

Vježbe i sve ono što podrazumijeva praktični rad studenata koji pohađaju nastavu na Univerzitetu u Sarajevu moguće je sada organizirati u učionicama – odluka je to Senata Univerziteta nakon izmjene naredbi kriznog štaba ministarstva zdravstva.

Tokom pandemije većina fakulteta uspjela je u manjoj ili većoj mjeri uspješno realizirati online nastavu, u oba njena segmenta.

 Akademija scenskih umjetnosti, osim teoretske, uspjela je i dio praktične nastave relaizovati pomoću online platformi. Prodekan za nastavu ove visokoškolske ustanove, ujedno i jedan od profesora pojašnjava nam kako je teoretski dio prošao bez problema, jer su već odranije djelomično koristili online platform.

S obzirom na to da tzv. umjetnički predmeti na ovoj Akademiji kao što su govor, gluma, ples , pokret, kondiciona priprema zahtjevaju I praktične grupne vježbe – nedavnom odlukom Senata to im je i omogućeno i to uz poštivanje preporuka kao što je obavezna dezinfekcija i slično.

 Iz Univerziteta nam pojašnjavaju iako je u toku realizacija praktične nastave na pojedinim fakultetima to ne znači da će doći do toga da studentima akademska godina traje duže nego što je to planirano. Senat je odobrio da nadoknada nastave može trajati od 31. jula.

 Univerzitet u Sarajevu pokazao je spremnost da u relativno kratkom roku od 15 dana pređe na online sistem nastave. To otvara mogućnost kažu iz Rektorata, da ovaj režim ima potencijala da zaživi i u većem obimu u narednom periodu od trenutnih 20% kako je to predviđeno aktuelnim nastavnim planom.

 Veći procenat online nastave zasigurno bi dobrodošao i samim studentima. Tako da na univerzitetu već razmatraju mogućnosti da sedmicu npr. uoči praznika I nove godine omoguće ovaj vid nastave. To bi studentima omogućilo da više vremena mogu provesti sa svojim porodicama, a ujedno biti uključeni u proces nastave i pripreme ispita.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia