online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Po prvi put gradjani Vogošće mogu pratiti stanje kvaliteta zraka

Stanica je postavljena u neposrednoj blizini Srednjoškolskog centra Vogošća, a taj lokalitet je određen na osnovu prethodnih indikatorskih mjerenja i Studije uspostave automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. Mjerenja su počela prije tri dana, a vrijednosti kvaliteta zraka za ovu stanicu se mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.
Kako je istakao resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ovo je prvi put da je  građanima Vogošće omogućeno kontinuirano praćenje  kvaliteta zraka putem automatske stanice, a čije puštanje u rad predstavlja realizaciju još jednog od ciljeva Kantonalnog plana zaštite okoliša.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4; PM2,5; PM1, kao i totalne suspendovane čestice, što predstavlja daljnje unapređenje postojećeg monitoringa, ali i bolji alat procjene uticaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.
Stanica je također opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim gasom za redovnu provjeru rada analizatora, što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo.

Potrebna sredstva za nabavku ove stanice, u iznosu od oko 200.000 KM, osiguralo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, građenja prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia