online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Plaće državnih službenika u stagnaciji 12 godina, kvalitetan kadar odlazi, poručili s protesta

– Protest članova Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine održan je danas ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Ovi zaposlenici, nezadovoljni primanjima i nepostojanjem  kolektivnog ugovora s poslodavcem, ističu da su njihove plaće loše i za 25 posto do 35 posto manje nego kod kolega koje iste poslove obavljaju u institucijama nižih nivoa vlasti.

Predsjednik Sindikata Salih Karčić, u izjavi novinarima podsjeća da je današnji protest četvrti od aprila prošle godine i da će biti održani i novi.

Kao primjer lošeg statusa zaposlenika u bh. institucijama, navodi da osnovica za obračun njihovih plaća od 475,69 KM nije mijenjana 12 godina. Sav kvalitetan kadar odlazi, neki, primjerice, u Bingo jer tamo imaju bolja primanja, naveo je Karčić.

Radnica koja čisti kabinet prima plaću od 475,69 KM, dok ministar ima deset njenih plaća, ističe on također.

Članovi Sindikata izrazili su nezadovoljstvo i zbog toga što još nije usvojen ovogodišnji državni budžet. Na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, osnovica za obračun njihovih plaća za ovogodišnji prvi kvartal ostala je ista kao i 2020. godine.

Na koncu, Karčić navodi da je protest organiziran zbog ugrožavanje prava na život jer ovim uposlenicima je ugrožena egzistencija.

– Dugogodišnja politika vladajućih stranaka (DF, SDA, HDZ i SNSD) i urušavanje državnih institucija dovelo je zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima već duže nisu u mogućnosti prehraniti porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive – rekao je predsjednik Sindikata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia