online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pilav: Virus je među nama, moramo se navikavati na novi stil života

Prof.dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, poručila je danas u Sarajevu da je “koronavirus među nama i da je to ono na šta se moramo navikavati” ali da Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva ne smatra da je situacija takva da bi došlo do jačanja nekih posebnih restriktivnih mjera.

“Došlo je do promjene epidemiološke situacije u KS-u. Nema mjesta nekoj panici ali ima velikom oprezu. Posljednji slučaj smo imali 14. maja, nakon toga smo imali miran period od 2,5 sedmice i početkom juna došlo je do ponovnog porasta novozaraženih u KS-u”, podsjetila je Pilav.

Kako je kazala, to je na neki način bilo i očekivano s obzirom na liberalizaciju javno-zdravstvenih mjera.

“Najveći broj novozaraženih zabilježen je u periodu od 11. do 21. juna, kada smo u tih deset dana imali registrovana 94 novozaražena. Trenutna situacija u KS-u je takva da imamo aktivnih slučajeva 116, a izliječenih 111. Našli smo se u situaciju u kojoj je broj novozaraženih veći od broja izliječenih”, izjavila je Pilav.

To je, prema njenim riječima, poruka stanovništvu da je oprez potreban, odnosno poštivanje javno-zdravstvenih mjera poput nošenja zaštitne opreme, odnosno maski posebno u zatvorenim prostorima, lična higijena ruku, držanje fizičke distance u zatvorenim prostorima…

“Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva ne smatra još uvijek da je situacija takva da bi došlo do jačanja nekih posebnih restriktivnih mjera.  Međutim, naši sugrađani treba da se naviknu na novi stil života, na nove preporuke jer virus je tu, virus je u regionu”, poručila je Pilav.

Posjetila je da je u trenutku kada je početkom juna došlo do povećanja broja novozaraženih definirano pet klastera. 

“Radi se uglavnom o porodičnim klasterima. Prvi klaster koji se javio početkom šestog mjeseca je već zatvoren. Taj klaster je činilo 20 osoba, a radilo se o nezaštićenim porodičnim kontaktima. Jedna od naših sugrađanki je došla autobusom iz Švedske, jedan izvor zaraze vezan je za povratak iz Hrvatske, dva izvora zaraze vezana za povratak iz Srbije”, pojasnila je Pilav.

Istakla je da je ohrabrujuće da je virus izgubio svoju potentnost. 

“Trenutno je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu smješteno 18 pacijenata. Svi pacijenti su stabilni, niko nije na respiratoru i uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama. Krizni štab barem za sad ne razmišlja o dizanju nekih mjera”, kazala je Pilav.

Prema njenim riječima, situacija u Gerontološkom centru je pod kontrolom i nema mjesta zabrinutosti. 

“Virus je među nama, to je ono na šta se moramo navikavati i prelaziti na novi stil života. Podaci govore da se ne radi o teškim kliničkim slikama”, dodala je Pilav. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia