online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pilav: Od 30. 01. do 16. 04., u KS testirano 1.878 osoba, pozitivnih 99, dok su četiri smrtna slučaja zabilježena

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav istaknula je da je, u toku 24 sata, u Kantonu Sarajevo testirano 186 osoba, laboratorijski potvrđenih slučajeva na novi koronavirus bilo je četiri.

Na online konferenciji za medije Vlade KS i Štaba civilne zaštite KS kazala je da je na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo hospitalizirano 18 osoba, od toga dvoje na respiratoru. Nije bilo smrtnih slučajeva od virusa korona, niti osoba oporavljenih od te bolesti u posljednja 24 sata.

Bilo je 60 aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji, a izdaju se kao mjera zaštite od zaraznih bolesti za domaćinstva gdje su  potvrđeni laboratorijski slučajevi.

Kumulativno, od 30. 01. do 16. 04., u KS testirano je 1.878, pozitivnih je ukupno 99 od čega je sedam retestirano (u fazi oporavka). Izliječenih je deset, a bila su i četiri smrtna slučaja od virusa korona.

Informirala je da su, nakon što su to zatražili, dobili mogućnost od Svjetske zdravstvene organizacije za skraćenje karantena sa 28 na 14 dana, u slučaju ako ne bude razvoja simptoma.

– Njihova preporuka je da se uradi ulazno testiranje, te nakon 14 dana (ako nije bilo razvoja simptoma) uradi drugo testiranje – kazala je.

Na pitanje za policajace koji su sudjelovali u sinoćnoj akciji hapšenja pacijenta odbjeglog iz Klinike ‘Podrhrastovi’ kazala je da, po informacijama MUP-a, oni jesu adekvatno zaštićeni.

– Imaju propisne maske, vizire, rukavice što je u ovoj situaciji dovoljna zaštita. Radit ćemo i na nekim drugim vrstama zaštite. U posljednja 24 sata, dvije situacije su nam ukazivale da neke stvari treba poboljšavati – naglasila je.

Upitana za ‘klaster SIPA’, dr. Pilav kaže da su zabilježena dva slučaja pozitivna na virus korona kod pripadnika SIPA-e koji imaju mjesto prebivališta u KS. Pojašnjava da je zdravstvena zaštita regulirana po mjestu prebivališta.

Prvi je laboratorijski potvrđen 14. aprila, dosad je bilo 12 samoizolacija. Radi se o osobama koje su se javile svojim timovima obiteljske medicine. Laboratorijski potvrđen slučaj kod drugog pripadnika SIPA-e urađen je 17. aprila, obrada je u toku. Dosad su napravljene dvije samoizolacije. 

– U potpunosti se rade epidemiološke obrade. Izdaju se i sve potrebne informacije, instrukcije i prati zdravstveno stanje i simptomi – kazala je. 

Na pitanje u vezi rada stomatoloških ordinacija Doma zdravlja KS podsjeća na naredbu odranije Federalnog kriznog štaba civilne zaštite o zabrani rada privatnih stomatološkim ordinacijama, u namjeri smanjenja mogućnosti prenošenja virusa korona. U tom slučaju stomatološke usluge se pružaju u javnim ustanovama, orjentirani prema akutnim stanjima.

– U Kantonu Sarajevo to su javne ustanove Domovi zdravlja. Po našim informacijama Dom zdravlja KS pruža akutne stomatološke usluge, uz instrukcije pacijentima – naglasila je.  

S tim u vezi kazala je i to da se vodi računa i prati zdravstveno stanje stanovništva te pružaju i druge vrste zdravstvenih usluga, odvojeno od onih vezanih za virus korona koji je sad u fokusu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia