online slots game malaysia
SarajevoVijesti
Izdvajamo

Pilav: Novi klaster u Sarajevu

Ambulanta u Hrasnici zatvorena je do daljnjeg nakon što je potvrđeno da je 52-godišnja žena koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža pozitivna na koronavirus, a u nekoliko navrata je dolazila u tu ustanovu da joj prate zdravstveno stanje.

Oko 20 zdravstvenih radnika za koje se smatra da se mogu dovesti u kontakt s preminulom ići će u strogu samoizolaciju i na testiranje.

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao da stoji u zapisima koje su pravili doktori, kako se nije mogla ustanoviti epidemiološka veza pacijentice s nekim, ko je došao sa ugroženog područja niti sa bliskim kontaktom.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav je kazala kako je posljednji smrtni slučaj otvorio novi klaster. Radi se o jednoj privatnoj kompaniji.

Žena koja je preminula radila je u toj kompaniji, jutros je zatvorena. U toku je nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju u narednih nekoliko sati. Druga zaražena osoba je muškarac, kontakt s osobom koja je bila u Konjicu.

Istakla je kako se završava informatičko uvezivanje relevantnih institucija koji će na efikasan način moći pratiti osobe kojima je propisana samoizolacija.

Dodala je kako će se voditi registar testiranih, ali i ovih u samoizolaciji.

„Danas je u toku nekoliko testiranja kontakata koji su vezani na prepoznate klastere i za nekoliko sati očekujemo njihove rezultate“, najavila je prof.dr. Pilav.

Dodala je kako je sklopljen ugovor sa privatnim mikrobiološkim laboratorijama koji će zajedno sa javnim vršiti intenzivnije testiranje kontakata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia