online slots game malaysia
Sarajevo

Ove godine Vlada KS izdvojila historijske finansijske iznose za ulaganje u kreativnu industriju

U sklopu 28. Sarajevo Film Festivala, u Cineplexxu Sarajevo, sinoć je održan razgovor na temu “Promocija filmskih poticaja u Kantonu Sarajevo – primjer ILLYRICVM”. Film ILLYRICVM Simona Bogojevića Naratha je prvi film koji je iskoristio poticaje Vlade Kantona.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, govorili su o značaju uvođenja poticaja za Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo. Producentica Ankica Jurić-Tilić i producent Adis Đapo su se osvrnuli na značaj poticaja za produkcijske kuće regiona i činjenicu koliko to utiče na sam benefit za film. Istaknuli su kako su se uvođenjem ovih poticaja dodatno otvorile mogućnosti za Sarajevo, a time se ujedno i jača spoznaja o ljepotama i mogućnostima Kantona kao snimajuće lokacije.

“Ulagati u kreativnu industriju znači investirati u oblast koja neće crpiti naše potrošne resurse, talent nije kao voda ili drvo, ograničeno u količinama. Talent ovdašnjih umjetnika je dolazio do izražaja uprkos nemaru dosadašnje vlasti. Iako su podaci svih godina bili očiti – Sarajevo Film Festival državi BiH nosi dobar imidž, slike iz Sarajeva koje svakog avgusta odašiljemo svijetu su lijepe, zrače optimizam, Sarajevo Film Festival puni regionalnu i državnu kasu… Odlučili smo prekinuti još jednu pogrešnu praksu – ove godine je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila historijske finansijske iznose kao poticaj filmskoj industriji i tako će biti u budućnosti ako budemo imali priliku”, istakao je premijer KS.

Za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini je, kako kaže Forto, planirano izdvajanje od milion maraka što je veći iznos od dosadašnjeg, dok će kao potpuno novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz budžeta KS kroz poticajna sredstva biti izdvojeno dva miliona maraka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia