online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Otvoreno pismo Saveza samostalnih sindikata BiH delegatima Doma naroda PFBiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) traži od delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Predstavnički Pralamenta FBiH 27. jula 2021.godine.

– Analizom tog Prijedloga zakona, a koji je utvrdila Vlada FBiH, ne daje se mogućnost smanjenja starosne granice za odlazak u penziju, na način da se ratni staž u dvostrukom trajanju oduzima od 65 godina života, a najviše do 58 godina života. To znači da bi borci i dalje morali čekati 62 godine života kako bi ostvarili pravo na penziju po osnovu penzijskog staža, odnosno sa ratnim stažom u dvostrukom trajanju – naglašavaju iz SSSBiH.

Time bi, dodaje se, to  “pravo”  za većinu boraca ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

– Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo vas da na sjednici, zakazanoj za 30. septembar 2021. godine, usvojite Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom  i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH 27. jula 2021. godine i na taj način na djelu pokažete da ste istinski opredijeljeni za rješavanje ovog problema – ističe se u saopćenju predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića.

Dodaje da to posebno očekuju radnici iz realnog sektora, naročito oni koji rade u teškim uslovima i koji ovaj zakon vide kao jedinstvenu priliku da u penziju odu koju godinu ranije, sa koliko-toliko sačuvanim zdravljem.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia