online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Otvoren tunel Ivan

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas su presijecanjem vrpce svečano otvorili tunel Ivan i poddionicu Tarčin-Ivan. To označava još jedan korak naprijed u izgradnji Koridora Vc, najvećeg i najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini, kojim se poboljšava povezanost unutar zemlje i između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, kao i regiona, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Predsjednica von der Leyen boravi u Bosni i Hercegovini u okviru regionalne posjete partnerskim zemljama EU na Zapadnom Balkanu. Posjeta Bosni i Hercegovini odvija se u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se ovoj zemlji dodijeli status kandidata.

Tokom putovanja, predsjednica von der Leyen je najavila Paket energetske podrške za Zapadni Balkan.

Paket uključuje hitnu bespovratnu podršku za rješavanje posljedica povećanja cijena energije za poslovne subjekte i ugrožena domaćinstva. Bosni i Hercegovini je u tom kontekstu namijenjen iznos od 70 miliona eura. Paket takođe uključuje dugoročne investicije u otpornije i nezavisne energetske sisteme, koje će se usmjeravati putem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Otvaranje tunela Ivan i poddionice Tarčin-Ivan drugi je veliki infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini koji je otvorila predsjednica von der Leyen. Prije nešto više od godinu dana, 30. septembra 2021. godine, predsjednica von der Leyen otvorila je most Svilaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia