online slots game malaysia
BiznisVijesti

Otvoren javni poziv za projekte u oblasti turizma

U okviru projekta Evropske unije i Vlade Njemačke „EU4BusinessRecovery“ za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih korona virusom objavljen je javni poziv za prijavu projekata u oblasti turizma za šta su osigurana dva miliona KM.

Tim povodom menadžer projekta Nils Wetzel danas je u Sarajevu izjavio da na poziv do 20. augusta mogu aplicirati partnerstva koja uključuju do tri partnera, koja će dalje raspodijeliti sredstva krajnjim korisnicima privatnim preduzećima i destinacijama.

– Visina mogućih odobrenih sredstava je 300.000 KM. Trajanje predloženog projekta ne može biti duže od 12 mjeseci. Potreban vlastiti doprinos podnositelja zahtjeva je između 20 i 80 posto od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta – rekao je Wetzel dodajući da se podnošenje prijava može izvršiti na stranici www.eu4business.ba.

Fond od dva miliona KM bespovratnih sredstava i tehničke podrške unutar projekta dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za poduzetnike u turizmu, razvoja brenda te razvoja akcionih planova održivog turizma.

Ovom prilikom šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel osvrnuo se da je korona virus ozbiljno ugrozio sektor turizma u BiH, gdje je, kako kaže, potrebno napraviti strategiju turizma na nivou države, a EU će pomoći da se sektor turizma oporavi.

– Projekt „EU4BusinessRecovery“ ukupne vrijednosti 13,7 miliona eura, zajednički finansiraju Evropska unija sa 13 miliona eura i Njemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 0.7 miliona eura, a implementiraju ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) – rekao je Bizel.

Poručio je da potencijal u turizmu nije dovoljno iskorišten navodeći da se to može uraditi sa novim pristupom prema turizmu.

– Ako se na pravilan način njime upravlja sektor turizma može postati pokretač privrede koji je to i bio prije početka krize. Iako se potpuni oporavak turizma ne može očekivati prije 2023. ili 2024. godine trenutna situacija se može iskoristiti kao prilika za bolje pozicioniranje BiH kao destinacije na međunarodnom, regionalnom i domaćem tržištu i za prelazak na otpornije poslovne modele koji će omogućiti održiv oporavak od krize – kazao je Bizel.   

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia